CV-urile scurte, trimise pe email si completate in ordine cronologica - preferate de manageri

Data publicarii: 03-04-2007 | HR/Cariere

Sansele ca un CV trimis "la intamplare" sa ajunga in baza de date a unei companii sunt mult mai mari decat ca acesta sa fie aruncat. Conditia este ca CV-ul in cauza sa nu fie mai lung de o pagina decat daca este vorba de experienta relevanta in domeniu, sa fie trimis pe email si sa includa toate informatiile despre pregatirea si experienta profesionala a candidatului. Singurul lucru care poate fi "omis" este varsta, recrutorii intelegand nevoia unor candidati de a-si ascunde varsta, noteaza Gandul.

O persoana care doreste sa lucreze intr-o companie poate sa-si trimita CV-ul chiar daca nu sunt posturi vacante care sa i se potriveasca din punct de vedere al pregatirii profesionale si experientei. Studiile in materie arata ca majoritatea angajatorilor pastreaza si indosariaza CV-urile primite, chiar daca in perioada respectiva nu recruteaza. Specialistii celui mai mare site de recrutare on line din Romania, ejobs, au realizat recent un studiu printre manageri si recrutori, pentru a stabili criteriile care trebuie indeplinite atunci cand se trimite un CV, pentru ca acesta sa fie luat in seama.

Astfel, 38% dintre angajatorii chestionati au afirmat ca iau in considerare CV-urile primite, in general, pentru posturile disponibile in cadrul companiei in acel moment.In situatia in care CV-urile respective nu se potrivesc joburilor disponibile, acestea sunt pastrate in baza de date a firmei. Exista insa si manageri care sterg imediat CV-urile de care nu au nevoie la momentul primirii, sondajul ejobs aratand ca 17% dintre angajatori iau decizia sa nu pastreze astfel de documente.

Expertii in resurse umane spun, insa, la unison, ca inscrierea online poate fi cea mai buna cale pentru ca cineva sa-si arate interesul de a lucra intr-o companie, atunci cand nu sunt posturi vacante.

La intrebarea "Cum trebuie expediat CV-ul", 83% dintre cei intervievati considera ca modalitatea electronica este, de departe, cea mai indicata. Informatie utila, spun initiatorii sondajului, in special acelora dintre candidati care trimit CV-uri companiilor, fara legatura cu vreo oferta de job. "Totusi, daca cineva vrea sa aplice la un anumit job, cea mai buna cale de a trimite CV-ul este, de cele mai multe ori, trecuta in descrierea jobului, in anunt, asa ca trebuie urmate instructiunile de acolo", spun specialistii ejobs.

Cand vine vorba despre formatul CV-urilor, 84% dintre angajatorii intervievati prefera CV-urile completate cu datele cronologice. Aceste CV-uri prezinta experienta profesionala de la cel mai recent job pana la primul (trebuie completat in ordine invers cronologica) cu datele de inceput si de sfarsit ale acestora.

Integral in Gandul