NBG vrea sa urce cota de piata a Bancii Romanesti la 5% pana in 2009

Data publicarii: 03-04-2007 | Finante-Banci

Actionarul majoritar al Bancii Romanesti vrea sa urce cota de piata a bancii pana la 5% in urmatorii doi ani, prin orientarea afacerii bancare pe crestere organica, a declarat vicepresedintele National Bank of Greece, Ioannis Pechlivanidis. "Ne vom orienta in special pe cresterea organica si vom urmari mai putin marirea profiturilor", a spus Pechlivanidis, care a adaugat ca in anii urmatori profitul Bancii Romanesti va creste intr-un ritm mai lent fata de cel inregistrat in 2006.

Banca Romaneasca, subsidiara a grupului elen National Bank of Greece (NBG), avea active de 3,56 miliarde lei (1,05 miliarde euro) si detinea o cota de piata de 2,07% la sfarsitul anului trecut, fiind pe locul al 12-lea in sistemul bancar romanesc, potrivit datelor bancii centrale.

Afacerea din Romania a National Bank of Greece (NBG), Banca Romaneasca a inregistrat, in 2006, un profit brut de 13,2 milioane euro, mai mult decat triplu fata de rezultatul anului trecut, pe fondul cresterii cu 30% a veniturilor, potrivit raportului financiar al NBG.

In 2005, profitul inainte de impozitare a fost de 4 milioane euro. Veniturile bancii au urcat de la 39,4 milioane euro in 2005 pana la 51,1 milioane euro anul trecut, iar portofoliul de credite acordate de banca a ajuns la 670 milioane euro la finalul anului 2006, in crestere cu 68% fata de anul anterior.

Reteaua bancii s-a extins cu 32 noi unitati si avea, la sfarsitul anului 2006, 76 de sucursale si agentii.

Grupul NBG a raportat, pentru 2006, un profit net de 990 milioane euro, cu 36% peste cel obtinut in 2005, iar subsidiarele din sud-estul Europei, inclusiv Banca Romaneasca, au contribuit cu 108 milioane euro la profitul net consolidat, potrivit datelor publicate de institutia financiara elena. Datele sunt neauditate si includ, pentru prima oara, rezultatele bancii turcesti Finansbank, la care NBG detine 56% din capital.

Comisia pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a refuzat, la mijlocul lunii decembrie 2006, oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa pentru privatizarea CEC, dupa ce OTP Bank Ungaria s-a retras. NBG a declarat ca afacerea sa din Romania nu a fost afectata de anularea privatizarii CEC.

NewsIn