Sebastian Vladescu a fost eliminat din Guvern chiar in ziua in care implinea 49 de ani

Data publicarii: 04-04-2007 | HR/Cariere

Sebastian Vladescu a pierdut portofoliul Finantelor chiar in ziua in care a implinit 49 de ani, dupa un mandat de un an si sapte luni, primul semn al debarcarii acestuia venind din partea institutiei pe care a condus-o care i-a eliminat biografia de pe site la cinci minute de la votul Parlamentului. Sebastian Vladescu si-a sarbatorit ziua de nastere impreuna cu fostii sai subalterni, marti, in timp ce Parlamentul dadea votul de investitura unui nou guvern din care acesta nu mai facea parte. Ministerul Finantelor a fost comasat, astfel, cu cel al Economiei si trecut in subordinea lui Varujan Vosganian.

Vladescu a fost numit in septembrie 2005 in functia de ministru al Finantelor datorita unei stranse relatii cu premierul Tariceanu caruia i-a fost coleg in guvernul CDR si care l-a numit "cel mai bun ministru de finante al Romaniei".

In timpul mandatului, Vladescu nu s-a remarcat cu nicio masura importanta, iar principala sa calitate, apreciata de mediul de afaceri, a fost stabilitatea legislativa. Desi, in timpul conducerii sale la Finante, Codul Fiscal a fost modificat si a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007, masurile legilative erau cunoscute, in cea mai mare masura, de catre public inca din perioada mandatului predecesorului sau, Ionut Popescu.

Imediat dupa preluarea portofoliului, Vladescu a fost primul oficial roman care a recunoscut ca relatiile Romaniei cu Fondul Monetar International au fost inghetate, invocand stabilitatea macroeconomica a tarii.

Masurile enuntate ca prioritati in fruntea Finantelor au ramas deziderate pentru Vladescu: cresterea ponderii veniturilor in Produsul Intern Brut (care au stagnat la 29% dn PIB), limitarea evaziunii fiscale, fiscalizarea agriculturii, scoaterea la lumina a locurilor de munca din economia subterana, reformarea ministerului, imbunatatirea comunicarii.

Prima controversa care a marcat mandatul lui Vladescu la Finante a fost opozitia sa in CSAT fata de retragerea trupelor din Irak, prin care l-a sprijinit pe presedintele Traian Basescu in defavoarea premierului Tariceanu.

Criticile la adresa fostului ministru s-au intetit in acest an din cauza a doua masuri contestate: mentinerea taxei de prima inmatriculare a autoturismelor, in ciuda avertismentelor Comisiei Europene, si stergerea datoriilor a 34 de companii de stat din sectoarele energetic, transporturi si utilitati publice.

Vladescu a mai detinut doua functii importante in Finante, inainte de a fi ministru. Acesta a fost consilier al ministrului Decebal Traian Remes si, ulterior, secretar de stat.

Fostul ministru a avut numeroase demnitati, in ultimii zece ani: consilier al ministrului Industriei, in timpul mandatului lui Tariceanu la acest minister, membru al Comisiei interministeriale a Eximbank (1997), presedinte al Consiliului de Incredere al AVAB (2000), membru in comisia de privatizare a BCR (2000-2001), membru in CA al CEC (2000-2001), in CA al Petrom Service (2002-2003), in CA al Upetrom 1 Mai (2002-2005), in CA al Petrom (2005), presedinte al Consiliului de supraveghere al BCR (2005). In momentul in care a fost numit ministru, Vladescu era actionar la cinci firme.

In perioada mandatului, Vladescu a fost desemnat presedinte al Comisiei de privatizare a BCR, presedinte al Comisiei de privatizare a CEC, presedinte al Comisiei de privatizare a Daewoo Automobile Craiova.

Varujan Vosganian, investit marti la Finante, declara ca in opinia sa premierul il va pastra pe Vladescu in apropierea sa si ca va discuta cu acesta o eventuala colaborare  in Ministerul de Finante facand referire la functiile detinute de Vladescu in comisiile de privatizare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: