Operatorii de schimb valutar, obligati sa faca si mai vizibil cursul zilei

Data publicarii: 04-04-2007 | Finante-Banci

Operatorii economici de schimb valutar vor fi obligati sa afiseze la loc vizibil, cursurile de schimb valutar pentru operatiunile de vanzare si cele de cumparare de valuta, atat in interiorul cat si in exteriorul casei de schimb valutar, potrivit unui ordin emis marti de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Conform ordinului dat de presedintele ANPC, informatiile referitoare la operatiunile de vanzare sau cumparare de valuta trebuie inscrise pe acelasi suport sau panou, intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului, iar in cazul practicarii mai multor cursuri valutare pentru aceeasi moneda acestea trebuie sa fie afisate pe panouri diferite.

Ordinul mai prevede ca in cazul in care se efectueaza si operatiuni de schimb pentru cecuri de calatorie sau vouchere, cursurile practicate pentru acestea vor fi afisate pe panouri diferite, separat de panoul pentru bancnote, iar suportul pe care se va face afisarea trebuie sa fie monocolor, fara degradeuri ori alte insemne grafice sau culori.

Si comisioanele practicate de operatorul economic trebuie afisate pe panou, distinct, in culoare rosie, avand dimensiunile egale cu celelalte informatii. In cazul in care se efectueaza operatiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau iesite din uz, operatorul economic va afisa separat, cursul de schimb practicat in aceste cazuri.

Formularul de acceptare a tranzactiei trebuie sa fie scris vizibil, lizibil si literele sa aiba marimea minima de 10 (marime caracter). Documentul va cuprinde, obligatoriu, informatii referitoare la denumirea si adresa operatorului economic, data emiterii, numele, prenumele consumatorului, seria si numarul de buletin/carte de identitate/pasaport ale acestuia, suma tranzactionata, suma ce urmeaza a fi incasata de consumator, comisionul practicat, semnatura operatorului si cea a consumatorului.

Formularul tip va fi intocmit atat in limba romana cat si in limba engleza, in doua exemplare, un exemplar pentru consumator, iar celalalt pentru operator.

Ordinul va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, data la care se abroga Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor 484/2005 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 923 din 17 octombrie 2005.

NewsIn