Romania are nevoie de cele mai mari investitii in serviciile de apa si canal din UE

Data publicarii: 10-04-2007 | Economie

Romania trebuie sa investeasca,in perioada 2007-2013, 4,8 miliarde de euro pentru alimentarea cu apa potabila si 3,8 miliarde de euro pentru canalizare si epurarea apei, ceea ce reprezinta cel mai mare necesar investitional in noile state membre UE, potrivit Planului Operational Sectorial de Mediu.

Serviciile de alimentare cu apa potabila si de canalizare si epurare a apelor uzate necesita investitii de 8,6 miliarde de euro pentru ca Romania sa se conformeze din acest punct de vedere acquis-ului comunitar.

Potrivit datelor statistice continute in Planul Operational Sectorial (POS) de Mediu, dintre noile state membre, Romania este tara cu cel mai mare necesar investitional in acest domeniu. Polonia a avut nevoie de investitii de 8,3 miliarde de euro in acest sector, Ungaria  de 5,8 miliarde de euro. Chiar si bulgarii stau mai bine la acest capitol, pentru a atinge standardele europene in materie de apa si canalizare, tara vecina avand nevoie de investitii care se ridica la 5,6 miliarde de euro, cu trei miliarde de euro mai putin decat Romania.

In ce priveste Romania, statisticile arata ca 65% din totalul populatiei beneficiaza de apa potabila distribuita prin sistem public. La nivelul populatiei urbane, 90% dintre locuitorii oraselor sunt racordati la sistemul de alimentare cu apa potabila, in timp ce numai o treime din populatia rurala beneficiaza de acest serviciu.

In acest moment, in Romania exista 1.398 de statii de tratare, din care 797 produc apa potabila pentru comunitati de pana la cinci mii de persoane. Un sfert dintre acestea insa distribuie apa care nu este conforma cu valorile limita pentru parametrii bacteriologici, turbiditate, amoniac, nitriti, fier.

In ceea ce priveste serviciile de colectare si epurare a apelor uzate, din totalul populatiei Romaniei, de aproximativ 21,7 milioane de locuitori,  doar jumatate au acces la acestea iar majoritatea acestora locuiesc in mediul urban. Astfel, 90% din cei 11,5 milioane de locuitori racordati la sistemul de canalizare locuiesc in comunitati de peste zece mii de locuitori si numai zece procente (1,15 milioane de locuitori) provin din localitati care au sub zece mii de locuitori.

Pentru localitatile cu mai mult de zece mii de locuitori, gradul de racordare la sistemul de canalizare variaza pe regiuni. Astfel in judetul Ilfov, au acces la sistemul de canalizare 43% dintre locuitori in timp ce in judetul Sibiu procentul depaseste 90%. In ceea ce priveste racordarea la statii de epurare, cel mai mic procent se inregistreaza in judetul Braila - 2%, iar cel mai mare in judetul Sibiu - 89%.

In privinta comunitatilor cu mai putin de zece mii de locuitori, gradul de racordare la sistemele de canalizare si epurare a apelor uzate este mult mai mic. Astfel, doar putin peste opt la suta beneficiaza de canalizare si doar cinci procente de statii de epurare a apei.

In acest moment, numai o treime din apele uzate sunt epurate corespunzator. Din restul de 66% sunt insuficient epurate 34%, iar alte 32 de procente reprezinta ape uzate neepurate.

Potrivit POS Mediu, obiectivele stabilite in acest sens presupun ca ponderea populatiei care beneficiaza de serviciile de alimentare cu apa potabila si de canalizare si epurare a apelor uzate sa creasca cu 18 procente in urmatorii sase ani, de la 52%, cat este in prezent, la 70%, in 2013. Pentru atingerea acestui obiectiv, Romania va putea accesa, potrivit primei axe prioritare din POS Mediu, fonduri europene in valoare de 2,7 miliarde de euro, la care se adauga confinantarea nationala de aproximativ 490 de milioane de euro.

Potrivit POS Mediu, pana la acest moment au fost elaborate 44 de proiecte privind modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in majoritatea judetelor tarii.

In acest sens, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, a precizat ca o parte din aceste proiecte vor putea fi implementate incepand cu luna iunie a acestui an, imediat dupa aprobarea POS Mediu de catre Comisia Europeana.

In ceea ce priveste investitiile suplimentare din acest sector necesare pentru conformarea cu acquis-ul comunitar, acestea sunt planificate si din alte surse, in afara Planului Operational Sectorial de Mediu. Astfel, tot pentru dezvoltarea proiectelor privind serviciile de alimentare cu apa potabila si de canalizare si epurare a apei, este prevazuta alocarea de fonduri in Programul National pentru Dezvoltarea Rurala, Programul Guvernamental pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Zonele Rurale, Fondul National de Mediu, la care se adauga finantarile provenite din credite externe.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: