Angajatorii romani - cei mai putin dispusi sa-si scoleasca salariatii pe banii firmei

Data publicarii: 10-04-2007 | HR/Cariere

In tarile UE, in medie, aproape 30% dintre angajatori isi trimit angajatii la cursuri de perfectionare pe banii companiilor. Media, insa, are doar un rol statistic de informare, deoarece intre tarile UE exista diferente foarte mari in aceasta privinta. De pilda, in Finlanda, peste 55% dintre angajatori se ingrijesc de perfectionarea angajatilor, platindu-le cursuri, participarea la seminarii sau schimburi de experienta, in timp ce in Franta doar 25% dintre angajatori fac acest lucru, iar in Portugalia, doar 18%.

In acest soi de clasament, tarile "veterane" UE se impart astfel: in Finlanda si Suedia - peste 50% dintre angajatori platesc participarea angajatilor la cursuri de formare profesionala, in Belgia, Norvegia, Marea Britanie, Irlanda - peste 40%, in Austria, Olanda - peste 30%, iar in restul, procentul scade sub media europeana.

Dintre cele 10 tari intrate in 2004 in UE, doar angajatorii din Slovenia, Slovacia, Estonia, Polonia si Republica Ceha se situeaza deasupra mediei. In ceea ce priveste Romania, aceasta se afla in coada clasamentului, dupa noi fiind doar bulgarii. Doar 17% dintre angajatorii romani sunt dispusi sa suporte cheltuielile cursurilor de perfectionare ale angajatilor.

Daca angajatorii nu sunt dispusi sa le plateasca cursurile, in schimb angajatii romani doresc sa se perfectioneze, ba chiar scot bani din buzunar pentru acest lucru. In aceasta privinta, a numarului de salariati care suporta financiar costul cursurilor de perfectionare, romanii depasesc media europeana.

In Romania, 7% dintre salariati dau bani ca sa se scoleasca, in timp ce, in UE, media este de 5%. In acest soi de clasament, cei mai dispusi sa investeasca in perfectionare sunt angajatii maltezi - 14%, iar cei mai putin dispusi sunt francezii - 1% - si bulgarii - 2%.

Integral in Gandul