CE ne da vesti bune: scad preturile si apar noi servicii in sectorul comunicatiilor

Data publicarii: 10-04-2007 | Economie

Expansiunea pietei serviciilor din sectorul comunicatiilor aduce scaderea preturilor si extinderea accesului la banda larga, asigura Comisia Europeana. Cel mai recent raport privind sectorul european al telecomunicatiilor, evaluat la 290 de milarde de euro, subliniaza o serie de evolutii pozitive inregistrate in 2006, care au fost posibile datorita legislatiei comunitare.

Astfel, preturile din sectorul telefoniei mobile au scazut cu aproximativ 14% fata de 2005, in timp ce accesul in banda larga s-a extins - 20 de milioane de noi linii in 2006, o crestere de 39% fata de 2005.

Un alt drept castigat de cetatenii Uniunii Europene este pastrarea numerelor atunci cand abonatul schimba furnizorul de servicii de telefonie mobila. Se inregistreaza o crestere a numarului de utilizatori care exercita acest drept garantat de legislatia europeana (peste 31,4 milioane de abonati in 2006).

Odata cu scaderea preturilor, creste gradul de utilizare a telefonului mobil - media la nivel european este de 103% (478,4 milioane de utilizatori). Luxemburgul este pe primul loc in clasament: abonatii la serviciile de telefonie mobila reprezinta 171% din populatie. Pe locurile urmatoare se situeaza Italia si Lituania, cu 134% si, respectiv, 133%. Procentele de peste 100% se datoreaza faptului ca o persoana poate avea mai multe abonamente.

Principalul factor determinant pentru scaderea preturilor si imbunatatirea serviciilor l-a constituit deschiderea pietelor din sectorul telecomunicatiilor, insa se pot inregistra in continuare progrese."Reforma legislatiei europene privind sectorul telecomunicatiilor din UE prevazuta in acest an trebuie sa se concentreze asupra acelor obstacole critice in care nu s-au facut inca simtite efectele concurentei", a declarat dna Viviane Reding, comisarul pentru societatea informationala si mass-media.

Una din temele de actualitate este plafonarea tarifelor pentru serviciile de roaming international.In pofida site-ului internet al Comisiei dedicat serviciului de roaming si viitorului regulament privind serviciile de roaming, costul mediu pentru efectuarea de apeluri internationale ramane excesiv, in mod nejustificat.Drept rapuns la aceasta situatie, se vor elabora noi reguli in cursul acestei veri si se asteapta ca acestea sa aiba drept efect o reducere cu pana la 70% a preturilor.

Raportul a identificat reteaua de banda larga ca fiind segmentul de piata in care se inregistreaza cea mai rapida crestere.Intre 2005 si 2006, numarul de abonati a crescut de la 11,4% la 15,7% pentru o valoare totala de 58,5 miliarde de euro.La nivel global, tarile europene detin locuri fruntase.Tarile de Jos si Danemarca sunt lideri mondiali, depasind, in 2006, nivelul inregistrat de Coreea.

De asemenea, se inregistreaza o evolutie pozitiva si pentru produsele inovatoare, precum 3G si serviciile de date, cu 70 de operatori care satisfac exigentele a 45 de milioane de abonati la serviciile 3G.Telefonia prin internet a devenit deosebit de raspandita si va duce probabil la reducerea preturilor apelurilor vocale in reteaua de telefonie fixa.Sunt necesare in continuare eforturi pentru a conferi autonomie organismelor nationale de reglementare din Polonia si Slovacia.Iar numarul special de apel de urgenta al UE (112) inca mai trebuie sa isi demonstreze potentialul.

AmosNews

Ultimele stiri pe BankNews.ro: