Petrom: Vanzarea de motorina in amestec cu biodiesel va influenta pretul la pompa

Data publicarii: 13-04-2007 | Afaceri

Introducerea biodieselului in motorina comercializata de Petrom din luna iulie va avea un impact asupra pretului acesteia, dar nu semnificativ, au declarat, vineri, oficiali ai companiei petroliere. "Deocamdata nu putem calcula care va fi pretul de vanzare al motorinei amestecate cu biodiesel si asta pentru ca nu putem anticipa care vor fi preturile internationale ale petrolului, produselor petroliere si biodieselul in apropierea datei lunii iulie, cand vom incepe sa vindem motorina in amestec cu biodiesel", au explicat responsabilii companiei.

Potrivit acestora, din calculele preliminare rezulta ca diferenta dintre pretul motorinei simple si al celei in amestec cu biodieselul nu va fi majora.

Petrom a anuntat, miercuri, ca va comercializa pe piata romaneasca, incepand din luna iulie, motorina cu un continut de 2% biodiesel, dupa ce a semnat un contract pentru achizitia acestuia de la Prio Biocombustibil, societate din Grupul Martifer.

Potrivit comunicatului, Prio Biocombustibil va livra, in acest an, catre Petrom o cantitate totala de circa 20.000 de tone de biodiesel, urmand ca in 2008 cantitatea livrata sa creasca pana la 50.000 de tone. Biodieselul va fi amestecat cu motorina in cele doua rafinarii ale Petrom si va fi livrat pe piata din Romania, incepand cu luna iulie a acestui an. Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, elaborat de Ministerul Economiei si Comertului, motorina comercializata incepand cu 1 iulie 2007 va trebui sa contina biodiesel in proportie de 2%, urmand ca si benzina sa aiba acelasi procent de biocarburanti de la 1 ianuarie 2009.

Alaturi de Petrom, Rompetrol si LukOil au anuntat planurile lor in privinta achizitiei sau chiar producerii de biocombustibili.

NewsIn