39% dintre angajati spun ca angajatorul este o sursa importanta de informatii pentru sistemul de pensii private

Data publicarii: 17-04-2007 | Finante-Banci

Nevoia de informare este cea mai importanta problema semnalizata de companiile romanesti cu privire la introducerea sistemului de pensii private arata, cu putin timp inainte de lansarea campaniei de colectare a contributiilor pentru pensiile facultative, un nou studiu Lighthouse elaborat la cererea ING Asigurari de Viata, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Angajatorii considera ca este de un real ajutor sa primeasca cat mai multe informatii explicite din partea fiecarui fond de administrare.
 
"Companiile trebuie sa aiba acces usor la consiliere si informatii, indiferent de sursa - sector privat sau stat - ceea ce le va permite sa beneficieze de ofertele de pe piata. Campaniile de informare particularizate trebuie sa fie initiate cat mai curand posibil, pentru ca acum este un moment foarte important, angajatii putand sa decida singuri de ce venituri vor dispune in perioada pensionarii", declara Bram Boon, CEO ING Asigurari de Viata.

Conform studiului Lighthouse, toate companiile "stiu ceva" dar sunt foarte putini cei care sunt cu adevarat informati, existand o confuzie generalizata cu asigurarile de viata care au componenta investitionala, precum si o confuzie intre pensiile facultative si cele private. Cu cat o companie este mai mare cu atat este mai ridicat gradul de informare.

Incepand din luna mai, angajatii si companiile pot contribui la fonduri de pensii de pensii facultative, in completarea pensiei de stat. Pentru incurajarea contributiilor, legea prevede o deductibilitate a 200 de EUR pe an de angajat si de 200 de EUR pe an pentru fiecare contributie a unei companii in beneficiul unui angajat.

Atitudinea fata de pensiile private este in general pozitiva, noul sistem reprezentand un element de progres, "de civilizatie", care poate corecta inechitatile sistemului actual. Angajatorii se asteapta, ca indiferent de dimensiunea companiei, pensiile facultative sa reprezinte o motivatie aditionala pentru angajati, parte din pachetul de beneficii al unei firme.

Pentru companiile internationale mari, decisiva va fi politica grupului, in timp ce pentru companiile locale mari exista o disponibilitate de principiu de a acoperi partial participarea la un fond de pensii facultative. Companiile de dimensiune medie vor avea implicarea cea mai activa, angajatorii exprimand intentia de a culege si a prezenta cele mai bune 2-3 oferte angajatilor. Cele mai putin inclinate sa participe sunt companiile de talie mica.  

Avantajele majore identificate de angajatori se refera la deductibilitatea fiscala  ceea ce le permite sa le ofere un bonus angajatilor la un pret mai scazut. Totodata, angajatorii considera ca prin contributia lor separata la pensia facultativa isi vor motiva angajatii, fiind preconizate contributii diferentiate in raport cu performanta angajatilor. Posibilitatea de a include contributia in pachetul de beneficii oferit angajatilor poate duce la stabilizarea fortei de munca, reducerea fluctuatiei de personal si la un plus de competitivitate in atragerea unor viitori angajati cat mai calificati. Studiul a relevat ca cele mai inclinate sa participe sunt companiile care au nevoie de personal cu inalt grad de calificare.

Referitor la nevoia de informatii, companiile mici au declarat ca este important ca legea sa fie prezentata foarte clar, companiile medii au afirmat ca este foarte importanta credibilitatea si reputatia jucatorilor de pe aceasta piata, in timp ce companiile internationale au spus ca cel mai important aspect este cunoasterea prevederilor legale, inclusiv toate aspectele tehnice. Ca sursa de informare, angajatorii se vor orienta preponderent spre grupurile financiare puternice, cu preferinta pentru cele internationale si cu o prezenta indelungata pe piata romaneasca.

Angajatorii considera ca vor exista atitudini diferite fata de pensiile facultative, in functie de nivelul de educatie, venituri si varsta. Angajatorii considera ca majoritatea angajatilor vor adopta o atitudine de expectativa pentru inceput si vor urmari evolutia pietei.

"Concluzia acestei cercetari este foarte clara", spune Bram Boon, Director General ING Asigurari de Viata, "atat noi, administratorii de pensii private, cat si autoritatile statului, trebuie sa ne straduim sa explicam avantajele schemelor de pensii facultative pentru ca angajatorii si angajatii lor sa decida in cunostinta de cauza. Romania se afla in urma altor state din Uniunea Europeana in ceea ce priveste introducerea acestor sisteme.", a adaugat Bram Boon.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: