Euro ar putea ajunge in curand la un curs minim de 3 lei

Data publicarii: 18-04-2007 | Finante-Banci

"Euro ar putea ajunge pana la un curs minim de 3 lei in perioada urmatoare, dupa care vom asista progresiv la o depreciere agresiva a leului", a explicat ieri Florin Citu, economistul-sef al ING Bank. Ceilalti analisti din piata sunt de aceeasi parere, subliniind faptul ca in acest moment leul este la cheremul pietelor emergente. "Se pare ca actualul nivel de 3,33 tine destul de bine, chiar daca au existat coborari temporare de curs pana la 3,28 lei/euro. Totul depinde insa de ceea ce se intampla pe pietele emergente. In acest moment, ele dicteaza cursul leului", a declarat ieri dealerul unei importante banci comerciale.El mai spune ca exista limite "tehnice" sub care cursul leu/euro nu poate cobori, aceste limite fiind date de zlot si de forint.

"In perioada urmatoare, evolutia leului fata de euro este de asteptat sa fie dominata in continuare de sentimentul regional", se arata si intr-un raport al Raiffeisen Research. Prin urmare, este posibil sa asistam mai departe la miscari importante ale cursului de la o zi la alta, ceea ce terminologia financiara denumeste volatilitate crescuta.

Analistii se asteapta ca aprecierea monedei nationale sa devina mai pregnanta in perioada de vara, pe fondul intensificarii transferurilor de valuta de la romanii care lucreaza in strainatate.

Integral in Gandul