Automobilele pe baza de etanol sunt si mai poluante decat cele pe benzina

Data publicarii: 19-04-2007 | Auto

Masinile si camioanele care folosesc drept combustibil etanolul ar fi si mai poluante decat vehiculele ce functioneaza numai pe baza de benzina, provocand mai multe boli si decese, potrivit unui studiu publicat miercuri in Statele Unite, transmite AFP. Daca intreg parcul automobilistic actual ar fi convertit pentru a folosi etanolul, numarul deceselor legate de poluare ar creste cu circa 4% in Statele Unite, potrivit autorilor acestei cercetari, care apare in ultima editie a revistei Environmental Science & Technology.

"Rezultatele modelelor noastre pe calculator arata ca un amestec de benzina cu o concentratie ridicata de etanol prezinta un risc egal, chiar mai mare, pentru sanatatea publica, la fel ca in cazul in care ar fi folosita numai benzina", precizeaza Mark Jacobson, specialist in stiinte atmosferice la Universitatea Stanford din California.

Etanolul, produs in prezent in special pe baza de porumb, ofera, potrivit administratiei Bush, potentialul de a reduce dependenta Statelor Unite de importurile de petrol, reducand in acelasi timp poluarea.

Mark Jacobson a folosit mai multe simulari ale conditiilor atmosferice din Statele Unite prevazute pentru 2020, cand masinile ruland cu etanol vor fi probabil numeroase pe sosele.

Primul scenariu este cel al unui parc automobilistic ruland in intregime pe baza de benzina in 2020, iar al doilea cu un carburant denumit E85, constituit in proportie de 85% din etanol si 15% din benzina.

"In anumite regiuni ale tarii, amestecul E85 a antrenat o crestere puternica a ozonului, unul dintre principalele elemente ale smogului", a informat cercetatorul, prezentand rezultatele acestei simulari.

O crestere fie si modesta a concentratiei de ozon din atmosfera este legata de inmultirea cazurilor de astm, de slabirea sistemului imunitar si de alte probleme de sanatate.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), mai mult de 800.000 de persoane mor anual in lume din cauza ozonului si a altor substante chimice ramase in suspensie in atmosfera.

Amestecul etanol-benzina ar putea duce la o crestere a numarului de solicitari ale serviciilor de urgenta ale spitalelor, din cauza crizelor de astm, cu 770 pe an in 2020, in Statele Unite, potrivit acestui studiu.

NewsIn