Baltazar spune ca Isarescu a mai fost la Cotroceni si n-ar accepta nicio influenta

Data publicarii: 24-04-2007 | Finante-Banci

Invitarea guvernatorului bancii centrale la consultari de catre presedintele interimar Nicolae Vacaroiu reprezinta o formalizare a unor cutume si ar fi gresit sa se interpreteze ca e o tentativa de planificare a cursului de schimb, a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. Totusi, avertizeaza Baltazar chestiunea independentei bancii centrale si influenta sa asupra cursului de schimb este un subiect delicat si ar trebui ca presedintele, interimar sau in exercitiu, sa comenteze evolutia cursului de schimb cu maxima prudenta.

"Daca se intelege cumva prin aceste consultari o planificare a cursului de schimb, la care Vacaroiu, de altfel, se pricepe, e total gresit. Isarescu nu tinteste cursul, ci inflatia si oricum nu ar accepta vreo influenta. Banca centrala tinteste inflatia, nu cursul de schimb, pe care il are in vedere. Pentru asta n-are nevoie de sarcini, are o lege foarte clara", a adaugat Baltazar.

Guvernatorul  Bancii Nationale a Romaniei (BNR) este de altfel protejat de imixtiuni in politica institutiei pe care o conduce de legislatia in vigoare, a mentionat Baltazar. "Sunt sigur ca si presedintele Basescu avea astfel de discutii cu guvernatorul BNR, chiar daca ele nu erau anuntate. Evolutiile de pe piata de capital, ale cursului de schimb sau de pe piata monetara intereseaza si trebuie sa intereseze presedintele", a spus Baltazar.

Dincolo de firescul interes al presedintelui pentru modul in care banca centrala percepe evolutia economiei, ar fi totusi indicat ca aceste consultari sa aibe loc intre guvernator si primul ministru, deoarece presedintele n-are nici o treaba cu politica monetara, a adaugat Baltazar. Este bine sa existe o coordonare intre politica executivului si cea a bancii centrale, deoarece politica fiscala a guvernului influenteaza mediul macroeconomic si indeplinirea tintelor stabilite de BNR, a adaugat Baltazar.

Presedintele interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, a decarat pe 20 aprilie, cu putin inainte de preluarea functiei, ca intentioneaza ca saptamanal, "in fiecare luni seara la sapte sau opt", sa aiba o intalnire de lucru cu membrii executivului, pentru a stabili prioritatile tarii si pentru ca parlamentul si guvernul sa colaboreze si sa lucreze "la parametri maximi". La aceste discutii ar putea fi invitat si guvernatorul BNR, a precizat Vacaroiu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: