Nu vor fi derogari pentru banci la aplicarea Basel II de la 1 ianuarie 2008

Data publicarii: 24-04-2007 | Finante-Banci

Legea nu permite derogari de la aplicarea Basel II incepand cu 1 ianuarie 2008, iar din discutiile avute cu bancile rezulta ca acestea sunt in proces de implementare, mai ales cele care au banci mama din Uniunea Europeana, a declarat marti prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Cele mai multe dintre institutiile bancare din Romania au banci mama situate in Uniunea Europeana, "care aplica ele insele aceste prevederi ale Basel II si pe care le impun in mod subsecvent si subsidiarelor lor din Romania", a mentionat prim viceguvrenatorul Bancii Nationale a Romaniei.

"Nu cred ca oferta de credite se va restrange dupa implementarea Basel II, din contra, pentru ca Romania e inca la un nivel scazut din acest punct de vede comparativ cu celelalte state UE", a mai spus Georgescu.

El a mentionat totusi, ca avansul creditarii trebuie sa fie la un nivel sustenabil, pentru a nu contribui la sporirea inflatiei.

Patru banci din Romania au aplicat inca din 2007 reglementarile sitemului Basel II, restul amanand adoptarea acestui sistem pana la 1 ianuarie 2008. Reglementarile Basel II au intrat in vigoare de la inceputul acestui an, insa ele vor fi obligatorii pentru toate institutiile de credit romanesti abia din 2008.

Romania trebuie sa se adapteze cerintelor Basel II in perspectiva integrarii in UE, deoarece prevederile acestui sistem vor avea titlu de lege in Uniune. Conform Basel II, institutiile de credit din Romania, in care sunt incluse, atat bancile, cat si institutiile financiare nebancare (IFN), vor trebui sa isi adapteze capitalul la riscul pe care si-l asuma atunci cand acorda credite populatiei si firmelor.

Basel II foloseste un concept structurat pe trei criterii, menite sa asigure stabilitate financiara sistemului bancar. Primul criteriu este cel al cerintelor minime de capital, care are ca scop imbunatatirea senzitivitatii riscului. Astfel, Basel II cere calcularea capitalului unei banci astfel incat aceasta sa faca fata unui set de trei componente majore ale riscului : riscul de creditare, cel operational si acela al pietelor. Fiecare dintre cele trei componente au cel putin doua sau trei moduri de evaluare, pe diferite nivele de sofisticare a riscului. Se considera ca alte riscuri nu pot fi cuantificate. Acordul Basel I nu se referea decat partial la aceste riscuri. Astfel, in Basel I, riscul de creditare era tratat de o maniera mai simpla, iar riscul de piata era evaluat post-factum. Riscul operational nu era luat in considerare.

NewsIn