Cetatenii UE isi vor putea plati facturile din orice stat membru, intr-o singura zi

Data publicarii: 25-04-2007 | Finante-Banci

Cetatenii de pe teritoriul UE isi vor putea plati facturile oriunde in cele 27 de state membre, cu cardul sau prin transfer bancar dintr-un cont unic, ca urmare a reglementarilor adoptate, marti, de Parlamentul European, relateaza Reuters. Scopurile SEPA (Regiunea Europeana Unica de Plati), sunt, in principal, cresterea competitivitatii in sectorul financiar, scaderea costurilor suplimentare si diversificarea ofertei pentru cele 490 de milioane de cetateni ai blocului comunitar.

Supermarketurile si serviciile de telefonie mobila vor putea concura cu bancile in sistemul de plati, in timp ce costurile unei tranzactii trans-frontaliere nu vor fi mai ridicate decat cele ale unei tranzactii interne. "Pietele financiare interne, in privinta sistemului de plati, continua sa fie fragmentate. Deseori, plata facturilor este lenta si costisitoare, iar relatiile cu publicul lasa de dorit", a declarat comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy.

Sistemul SEPA face parte dintr-un proiect mai amplu de integrare a sistemului financiar al Uniunii Europene, si de eficientizare economica, mai scriu cei de la Reuters. Termenele limita pentru SEPA sunt 2008 si 2010 si reprezinta o provocare majora pentru industria platilor electronice. "Acest sistem va incuraja progresul tehnologic si va crea noi oportunitati, precum e-invoicing (facturarea electronica), aducand beneficii majore economiei in ansamblu", au transmis, printr-un comunicat, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana.

Regiunea Europeana Unica de Plati permite facturarea in moneda nationala a fiecaruia dintre cele 27 de state ale UE, iar tranzactia trebuie finalizata intr-o singura zi lucratoare. Clientii vor putea autoriza un debit direct, oriunde in UE, din contul lor bancar.

Comisia Europeana trebuie sa reglementeze acest sistem, pentru ca bancile sa nu faca abuz de putere. Reglementarile vor fi implementate pana in noiembrie 2009 si vor fi revizuite dupa 3 ani. Aceste reguli confera suportul legal pentru SEPA, pe care industria bancara vrea sa-l lanseze incepand cu ianuarie 2008 si care va inlocui sistemul deja consacrat la nivelul fiecarui stat, incepand cu 2010.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: