Reducerea fiscalitatii ar urca cu 25% salariile si cu 12% economia zonei euro

Data publicarii: 25-04-2007 | Economie

Reducerea fiscalitatii si a costurilor sociale din zona euro la nivelul celor din Statele Unite ale Americii ar genera o crestere a economiei cu 12% si o crestere salariala cu 25%, potrivit unui studiu publicat marti de Banca Centrala Europeana (BCE), citat de Reuters. Economistii BCE au spus ca fiscalitatea din zona euro si costurile sociale sunt cam de doua ori mai mari decat in SUA si actioneaza ca opus al unui stimulent pentru angajati si angajatori, fapt care explica ratele mici ale productivitatii.

Intr-un document publicat marti de BCE, cercetatorii arata ca impozitele pe vanzari, impozitele pe venit si contributiile sociale platite de catre angajatorii si angajatii din zona euro echivaleaza cu 64% din castigurile medii ale unui muncitor din regiune, fata de 37% cat reprezinta aceleasi costuri raportate la castiguri echivalente in Statele Unite ale Americii.

"Coborarea acestor costuri in zona euro la nivelul celor din SUA ar genera cresterea numarului de ore de munca si a productiei cu peste 10% pe termen lung", sustin autorii studiului publicat de BCE, Guenter Coenen, Peter McAdam si Roland Straub.

Comentariile nu reflecta neaparat opiniile BCE, desi reprezentantii bancii s-au plans indelung ca productia realizata de un muncitor din SUA este mai mare fata de cea a unuia din zona euro, partial din cauza faptului ca sindicatele din tari cum ar fi Franta au insistat pentru saptamani de lucru mai scurte.

Modelarea economica a aratat ca daca taxele si costurile sociale ar fi reduse la nivelul celor din SUA, pe o perioada de 15-20 de ani, salariile ar urca cu 25%, iar numarul orelor de munca ar creste cu 14%.

In cazul in care costurile muncii s-ar reduce cu 1,6%, consumul ar creste cu 11%, iar costurile bunurilor produse pe piata interna ar scadea, corelat cu cresterea exporturilor din zona euro, se spune in studiul publicat de BCE.

Toate acestea ar conduce la o crestere a produsului intern brut cu 12%, echivalent cu o mie de miliarde de euro (1,35 mii de miliarde dolari), la nivelul anului 2006.

Studiul arata ca vanzarile mai mari din zona euro, taxele de consum si costurile sociale reprezinta motivul principal pentru povara fiscala.

Cele mai mari taxe au fost in Belgia, de aproximativ 75,2% din castigurile medii, iar cele mai mici in Irlanda, de 44,8%, raportat la statisticile din 2004.

NewsIn