Intrarea marilor banci in Romania ar putea ieftini creditele in acest an

Data publicarii: 26-04-2007 | Finante-Banci

Dobanzile bancare ar urma sa scada odata cu intrarea pe piata romaneasca a unor banci puternice, cel mai probabil pana in toamna, ceea ce ar duce la cresterea si diversificarea ofertelor de creditare pentru populatie, a spus, miercuri, prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu.

"E normal ca, odata cu continuarea procesului dezinflationist (a reducerii ratei inflatiei de la un an la altul) sa scada si dobanzile de pe piata bancar", a spus prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Scaderea dobanzilor bancare vine, atat pe fondul reducerii ratei inflatiei de la un an la altul (dezinflatia) cat si al intensificarii concurentei pe piata romaneasca, a mai explicat Georgescu.

"Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana se creeaza noi facilitati pentru intrarea pe piata romaneasca a unor banci puternice, care nu si-au inceput efectiv activitatea, dar ale caror documentatii sunt depuse la autoritatea monetara pentru a putea sa isi inceapa activitatea in lunile urmatoare, pana in toamna. Acest lucru va crea noi premize pentru o oferta de servicii bancare de credite pentru populatie tot mai diversificata si mai ampla", a spus Georgescu.

Oferta de credite sporeste, atat ca urmare a sporirii relativ substantiale a economiilor populatiei si firmelor in banci, cat si a importantelor resurselor externe depuse in banci, care creeaza o sursa de creditare sanatoasa, neinflationista, a mai spus Georgescu.

Creditele catre populatie au o pondere importanta in structura imprumuturilor acordate de banci, iar dezvoltarea acestui segment este foarte rapida pentru ca , pe de o parte, Romania inregistreaza o crestere economica puternica, o dezvoltare a produsului intern brut (PIB) cu circa 6% in ultimii sase-sapte ani, iar pe de alta parte, sunt create premizele cresterii intr-un ritm destul de rapid a resurselor populatiei.

Ponderea creditelor acordate gospodariilor populatiei in produsul intern brut (PIB) a crescut semnificativ in ultimii trei ani, de la 4,82%, cat era in 2004, la 7,42% in 2005 pentru ca anul trecut sa ajunga la 11,47% din PIB, a mai spus prim-viceguvernatorul BNR. Si ponderea creditelor acordate populatiei in totalul creditelor neguvernamentale a crescut la 43% in februarie 2007, fata de 29% cat era in decembrie 2004 si de 7% in 2001.

NewsIn