FT: Coruptia ''grava'' din Romania si Bulgaria genereaza disensiuni in UE

Data publicarii: 27-04-2007 | Finante-Banci

Marea Britanie si Franta si-au unit fortele pentru a cere ca Bruxelles-ul sa-si inaspreasca pozitia fata de coruptia "grava" din Romania si Bulgaria, in conditiile in care exista voci care sustin ca noile membre UE incep sa fie scapate de sub control, informeaza Financial Times in editia online.

Suedia si Olanda si-au exprimat, de asemenea, temerile ca executivul european nu ia in serios promisiunea facuta de a mentine presiunea asupra celor doua state pentru a-si desavarsi reformele judiciare la care s-au angajat, ceea ce submineaza credibilitatea procesului de extindere a UE, scrie Financial Times.

O plangere oficiala, formulata in aceasta luna, de cinci tari europene, in cadrul unei reuniuni private, se refera la Franco Frattini, comisarul pentru justitie, care este acuzat ca a devenit prea apropiat de cele doua tari pe care le monitorizeaza. Decizia lui Frattini de a merge la schi, in februarie, cu ministrul bulgar de interne, Rumen Petkov, a generat consternare in unele capitale europene si printre colegii sai de la Bruxelles, potrivit cotidianului britanic.

Purtatorul de cuvant al comisarului italian a replicat ca Frattini a fost la schi in cursul unui "weekend de lucru" pe care si l-a petrecut intr-o zona montana din Bulgaria si a respins "in termenii cei mai fermi posibil" orice aluzie la un conflict de interese.

Totusi, ambasadorii UE au sustinut ca declaratiile publice ale lui Frattini referitoare la progresele inregistrate in special de Bulgaria nu reflecta ceea ce un diplomat a numit situatia "foarte, foarte grava" din aceasta tara.

"Credibilitatea procesului de extindere este in joc, pentru ca, daca nu reusim sa administram aceasta situatie asa cum trebuie, concluzia va fi ca nu putem sa mai primim pe viitor tari precum acestea", a declarat, sub anonimat, un diplomat citat de FT.

Comisarul a fost "constant si coerent", salutand reformele, cand au fost infaptuite, incurajand tarile sa-si imbunatateasca activitatea pentru binele lor si insistand ca reformele sa aduca rezultate concrete, a explicat purtatorul de cuvant al lui Frattini.

Garantii pentru un raport riguros

Unele state membre UE sustin ca oficialilor Comisiei li s-a spus in particular sa nu fie prea critici fata de cele doua tari, chiar daca in Bulgaria de pilda nu s-a inregistrat nicio condamnare in cazurile de coruptie la nivel inalt.

Ambasadorii Marii Britanii, Frantei, Olandei si Suediei au cerut o intrevedere cu Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, pentru a insista ca biroul ei sa se ocupe de situatie si pentru a primi asigurari ca raportul din iunie referitor la progresele din cele doua tari va fi riguros. Comisia a spus ca Secretariatul General condus de Catherine Day examineaza in prezent documentele si ca misiuni de experti au fost trimise recent in Bulgaria si Romania. Franta si Olanda sunt sceptice in ceea ce priveste extinderea ulterioara a UE, iar Marea Britanie si Suedia vor sa se asigure ca experienta cu Bulgaria nu va dauna eforturilor care au drept scop extinderea granitelor UE.

Purtatorul de cuvant al lui Frattini a declarat ca este normal ca echipa condusa de Catherine Day sa coordoneze activitatea comisarului.

Bulgaria si Romania au aderat la UE la 1 ianuarie, dar li s-a spus sa accelereze urgent ritmul pentru a intruni standardele blocului european in domeniul justitiei, inclusiv in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si a crimei organizate. Comisia a instituit un regim de monitorizare, amenintand cu sanctiuni, daca nu sunt inregistrate progrese semnificative. Astfel, deciziile tribunalelor din cele doua tari risca sa nu fie recunoscute, iar Romania si Bulgaria s-ar putea confrunta eventual cu suspendarea subventiilor europene, precizeaza Financial Times.

Integral in The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: