Pana la 70 de procente din profitul firmelor, bir catre stat

Data publicarii: 02-05-2007 | Finante-Banci

Intr-un top al numarului de taxe platite de catre firme la stat, la nivel mondial, Romania se plaseaza pe un "onorabil" loc 6. Cele aproape 90 de biruri platite de firmele autohtone "reprezinta pana la 68% din profitul anual al companiilor", a spus Ioan Mintas, prim-vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Potrivit acestuia, "avalansa de taxe sufoca sectorul IMM". De asemenea, zecile de biruri si birocratia incurajeaza economia subterana. "Aceste taxe si birocratia determina unii patroni sa nu lucreze cu cifrele reale pe fata", mentioneaza reprezentantul CNIPMMR. In aceste conditii, firmele s-au resemnat, facand presiuni asupra autoritatilor ca macar aceste taxe sa poata fi platite intr-un singur loc. "Nici un rezultat", a adaugat prim-vicepresedintele Consiliului.

7-8% din venituri se duc pe birocratie

Greutatile cu care se confrunta firmele din Romania nu se opresc aici. Astfel, birocratia excesiva determina agentii economici sa cheltuiasca in acest sens 7- 8 la suta din veniturile totale realizate, potrivit unui studiu realizat de CNIPMMR. Anul trecut existau un numar total de 534 de autorizatii, avize, licente si permise necesare desfasurarii activitatii societatilor. Insa, 488 este numarul real de autorizatii, avize, licente si permise, diferenta intre numarul total si numarul real rezultand din existenta dublelor competente pentru emitere, in sarcina mai multor institutii publice.

Astfel ca, potrivit studiului, 34 de institutii publice au competente in emiterea actelor amintite, iar durata de eliberare a autorizatiilor este cuprinsa intre cinci zile si 90 de zile lucratoare. Cele mai multe avize trebuie acordate de Ministerul Transporturilor, cu 90 de documente. Ministerul Economiei, cu 89 de avize, Comisia Nationala pentru Valori Mobiliare - 86, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - 44.

Solutii

Conform Consiliului, "la aceste probleme exista si solutii". Astfel, reprezentantii mediului de afaceri au formulat autoritatilor mai multe propuneri privind simplificarea procedurilor de autorizare a desfasurarii activitatii agentilor economici.
Un prim pas ar putea fi eliminarea dublurilor si a autorizatilor, avizelor, licentelor si permiselor care nu sunt obligatorii potrivit practicilor europene.

De asemenea, printre solicitarile CNIPMMR se numara simplificarea procedurilor si implementarea de proceduri unitare pentru obtinerea autorizatiilor; asigurarea circuitului informatiilor intre institutiile publice, fara implicarea si supra-solicitarea agentului economic; generalizarea aplicarii procedurii aprobarii tacite pentru obtinerea actelor; reglementarea obligatiei eliberarii adeverintei de catre registratura autoritatii publice in termen de maximum 24 de ore de la primirea cererii; reducerea termenelor de emitere a autorizatiilor, avizelor, licentelor si permiselor necesare desfasurarii activitatii agentilor economici, astfel incat termenul cel mai mare sa fie 15 zile (in loc de 90 de zile); precum si reducerea cuantumului taxelor de emitere a autorizatiilor, avizelor, licentelor si permiselor necesare desfasurarii activitatii agentilor economici.

Integral in Curierul National