BNR a coborat dobanda cheie de la 7,5% la 7,25% pe an

Data publicarii: 03-05-2007 | Finante-Banci

In sedinta din 2 mai 2007, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea nivelului ratei dobanzii de politica monetara de la 7,5 la suta pe an la 7,25 la suta, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. In cadrul sedintei s-a mai hotarat exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe piata monetara precum si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si continuarea procesului de armonizare a Regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii potrivit standardelor  Bancii Centrale Europene.

Analiza indicatorilor macroeconomici atesta continuarea procesului de dezinflatie, mai pronuntata decat in prognoza anterioara, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 3,66 la suta in luna martie fata de 4,87 la suta in luna decembrie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si al reducerii preturilor volatile.
 
Se remarca scaderea ratei anuale a inflatiei de baza, care, calculata fara impactul taxei pe viciu, a coborat la nivelul de 2,8 la suta. Aceasta scadere reflecta atat mentinerea unor conditii monetare de ansamblu restrictive, cat si implicatiile favorabile ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in sensul intensificarii concurentei pe piata bunurilor. 

Datele statistice indica o consolidare a pozitiei investitiilor ca motor principal al cresterii economice in ultima parte a anului 2006, dar si adancirea in continuare a deficitului de cont curent concomitent cu persistenta dinamicii inalte a absorbtiei interne si cu reducerea graduala a decalajelor in cadrul procesului de convergenta reala cu Uniunea Europeana. Se remarca, totodata, mentinerea unei dinamici inalte a creditului neguvernamental total, in conditiile reducerii relative a imprumuturilor in moneda nationala si ale intensificarii ritmului de crestere a creditelor in valuta.

Conditiile monetare in sens larg raman restrictive si sunt adecvate atingerii tintelor de dezinflatie pe termen mediu in contextul recentelor ajustari ale nivelurilor instrumentelor de politica monetara, al aprecierii mai pronuntate a monedei nationale si al mentinerii nivelului inalt al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 7,5 la suta pe an la 7,25 la suta si exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe piata monetara. 

CA al BNR a hotarat totodata mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si continuarea procesului de armonizare a Regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii (Regulamentul nr. 6/2002) potrivit standardelor Bancii Centrale Europene prin eliminarea sumelor in tranzit din baza de calcul si stabilirea unui nivel zero pentru ratele aplicabile bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ. Modificarile Regulamentului vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

BNR reafirma totodata ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si a consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, contand, totodata, si pe sprijinul celorlalte componente ale mixului de politici economice.

Consiliul de administratie al BNR a examinat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: