Isarescu: BNR nu va mai apela la masuri ''neortodoxe'', care distorsioneaza piata

Data publicarii: 04-05-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai apela la masuri "neortodoxe" de politica monetara, precum restrictiile aduse creditarii, care distorsioneaza piata, deoarece rolul dobanzii de politica monetara ca instrument principal al BNR a crescut, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In acelasi timp, BNR va folosi dobanda de politica monetara si rata rezervelor mninime obligatorii. "Pastram rezervele minime obligatorii si scadem dobanda, sau invers", a spus Isarescu.

BNR a eliminat in prima parte a acestui an o parte din aceste masuri "neortodoxe", si anume avansul obligatoriu de minim 25% la creditele imobiliare si ipotecare si limitarea gradului de indatorare a populatiei, sub rezerva ca bancile comerciale sa inainteze la spre validare la banca centrala norme interne privitoare la risc.

Conducerea BNR a decis, miercuri, mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, de 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si de 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.

NewsIn