Aviva va investi pana la 100 milioane euro intr-o companie de pensii private

Data publicarii: 07-05-2007 | Afaceri

Aviva va investi pana la 100 milioane de euro in administrarea de pensii private, iar compania de asigurari va depune in curand cererea de autorizare ca administrator de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II), a informat, duminica, un comunicat al companiei.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat, luna trecuta, Aviva Asigurari de Viata SA ca administrator de fonduri de pensii facultative (pilonul III). Pana in prezent, o singura companie - ING Fond de Pensii SA - a depus documentatia si cererea de avizare pentru constituirea unei societati care va activa pe piata pilonului II de pensii administrate privat obligatorii.

Directorul general al Aviva Asigurari de Viata, Shah Rouf, a spus ca Aviva va investi pana la 100 milioane de euro in noua companie de pensii, in care va fi folosita toata expertiza castigata deja de companie pe pietele din intreaga lume. "Cu o planificare financiara riguroasa, fiecare persoana poate avea o pensie decenta, contribuind cu sume accesibile la un plan de pensii private. Aviva va dispune de o forta de vanzari de peste 20 000 de agenti de marketing, care ii va ajuta pe romani sa inteleaga produsele de pensii si modul in care acestea pot sa satisfaca nevoile lor specifice", a declarat Rouf.

Aviva a facut acest demers, desi considera ca "exista cateva aspecte legislative care trebuiesc ajustate, cum ar fi valoarea contributiilor si finatarea companiilor care administreaza aceste fonduri de pensii", se spune in comunicat.

Intrarea Aviva pe piata pensiilor private vine in contextul in care, potrivit estimarilor facute de biroul statistic european Eurostat, populatia Romaniei va scadea cu 21% pana in anul 2050. "Este general acceptat faptul ca sistemele publice de pensii (pay as you go) sunt vulnerabile la schimbarile demografice. In viitorul apropiat, responsabilitatea in privinta standardului de viata al pensionarilor nu va ramane doar in grija statului, ci va fi si una individuala", se mai arata in comunivatul mentionat.

Aviva Asigurari de Viata a intrat pe piata din Romania in anul 2000, are peste 400.000 de clienti si dispune, in prezent, de o retea formata din patru centre de dezvoltare si aproape 20 de agentii. Volumul primelor brute subscrise ale Aviva Asigurari de Viata, divizia romaneasca a celui mai mare asigurator din Marea Britanie, a urcat anul trecut cu 30,7% fata de 2005, la 63,98 milioane lei (18,9 milioane euro), iar activele societatii au crescut cu 31,2% la 134,5 milioane lei (49,7 milioane euro).

NewsIn