Tinerii intre 15 si 18 ani nu pot sa munceasca mai mult de 6 ore/zi, 5 zile/saptamana

Data publicarii: 07-05-2007 | HR/Cariere

Este interzisa angajarea tinerilor in activitati care prezinta "riscuri de accidentare, pe care se presupune ca tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atentiei insuficiente pe care o acorda securitatii in munca, a lipsei lor de experienta sau pregatire". Un proiect de lege initiat de Ministerul Muncii adapteaza reglementarile interne dupa normele UE in privinta conditiilor in care pot sa lucreze copiii, tinerii si adolescentii. Proiectul defineste copilul ca "orice persoana care nu a atins varsta de 15 ani sau orice persoana de cel putin 15 ani si cel mult 18 ani care face inca obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral", adolescentul - "orice persoana in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani, care nu mai face obiectul scolarizarii obligatorii", iar tanarul - "orice persoana in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani".

Conform proiectului, incadrarea in munca a copiilor este interzisa. Se pot face derogari de la aceasta regula, doar pentru cei care au implinit 15 ani si doar pentru desfasurarea unor munci usoare, cu acordul parintilor. In cazul tinerilor, durata timpului de munca este de maximum 6 ore/zi si 30 de ore pe saptamana, indiferent daca tanarul are un singur contract sau cumuleaza mai multe functii in baza unor contracte individuale. Regula timpului de munca este foarte stricta. Proiectul prevede ca tinerii nu pot presta munca suplimentara, nu pot presta munca de noapte si au o perioada de repaus saptamanal de cel putin doua zile pe saptamana, de regula sambata si duminica.

In plus, tinerii beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate. Exceptii de la regulile stricte in privinta timpului de lucru sunt acceptate doar in cazul adolescentilor si doar daca acestia lucreaza in navigatie sau pescuit, spitale sau institutii similare, agricultura sau turism. In aceste cazuri angajtorii ii pot chema la lucru in week-enduri, dar trebuie sa le acorde "un repaus compensator adecvat".

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: