ABN Amro respinge oferta de 24,5 miliarde dolari a RBS pentru LaSalle

Data publicarii: 07-05-2007 | International

ABN Amro a respins oferta in valoare de 24,5 miliarde dolari facuta luni de un consortiu condus de Royal Bank of Scotland (RBS) pentru subsidiara sa americana LaSalle, dar va supune acesta oferta si celelalte propuneri la votul actionarilor, potrivit Reuters.

Oferta facuta de Royal Bank of Scotland si de partenerii acesteia, Santander si Fortis nu este mai mare decat suma de 21 miliarde dolari oferita de Bank of America pentru cumpararea LaSalle, se spune in comunicatul ABN, deoarece este conditionata de preluarea de catre consortiu al intregii banci ABN si a riscurilor de executie implicate.

Consortiul a oferit suma de 39 euro/actiune, inclusiv un dividend de 0,60 euro, respectiv 72,35 miliarde euro (98,5 miliarde dolari) pentru intreaga banca ABN Amro, dar reprezentantii celei mai mari banci olandeze au spus ca finantarea consortiului, la fel ca si alte chestiuni legate de reglementare si de fiscalitate implica "nesiguranta si riscuri de executie".

Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander au declarat ca propunerea pe care au facut-o ei pentru subsidiara americana LaSalle este superioara celei a Bank of America, deoarece este "mai mare din punct de vedere material".

Preluarea bancii olandeze ABN Amro ar fi cea mai mare tranzactie de tipul acesta din sectorul bancar.

Cotatia actiunilor ABN a scazut cu 1% la inceputul sedintei bursiere de la Amsterdam, pana la 36,35 euro/actiune. Actiunile Fortis si Santander au stagnat, iar cele ale Royal Bank of Scotland nu au fost tranzactionate, deoarece in Marea Britanie este zi libera a pietei.

Surse avizate au mai spus ca oferta de preluare facuta de consortiu pentru ABN este conditionata si de lipsa expunerii grupului la vreun litigiu legat de vanzarea subsidiarei LaSalle.

Bank fo America a dat in judecata ABN Amro la sfarsitul saptamanii trecute si a cerut daune si o hotarare judecatoreasca prin care sa se interzica vanzarea subsidiarei LaSalle unui alt cumparator.

Newsin