BNR emite o moneda de argint la 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma

Data publicarii: 09-05-2007 | Finante-Banci

Pentru a marca importanta incheierii Tratatului de la Roma pentru istoria recenta a Europei, in conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 10 mai 2007, o moneda din argint, dedicata aniversarii a 50 ani de la semnarea Tratatului de la Roma, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

Tratatul de la Roma este actul de nastere al Comunitatii Europene. La 25 martie 1957, in piata Capitoliului din Roma, reprezentantii Frantei, Republicii Federale a Germaniei, Italiei, Belgiei, Olandei si Luxemburgului au semnat Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene.

Caracteristicile monedei din argint sunt urmatoarele:

  • valoare nominala: 10 Lei;
  • forma: rotunda;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • diametru: 37 mm;
  • margine: zimtata.

Aversul contine, in centru, harta Uniunii Europene, in dreapta stema Romaniei si sub ea inscriptia "ROMANIA", valoarea nominala "10 LEI" sub harta, iar la exterior, in partea superioara stanga, inscriptia circulara pe doua randuri "UNIUNEA EUROPEANã - 2007".

Reversul prezinta, in centru, pagina cu semnaturi a Tratatului de la Roma, suprapusa peste desenul pavajului pietei Capitoliului din Roma, pavaj desenat de Michelangelo si inscriptiile "EUROPA" si "50 ANI"; la exterior, in partea superioara si inferioara, inscriptiile "TRATATUL DE LA ROMA" si "25 MARTIE 1957".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile cuprind si doua file cu rol de certificat de autenticitate a emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si a Casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 exemplare, iar pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 125 lei. Pretul de vanzare al monedei nu include si pretul cutiei de prezentare.
Monedele din argint, dedicate aniversarii a 50 ani de la semnarea Tratatului de la Roma, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Grafica monedelor din argint este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie infractiune si se pedepseste conform legii.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea dedicata aniversarii a 50 ani de la semnarea Tratatului de la Roma, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis ale Bancii  Nationale a Romaniei.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: