Interviul, proba practica si verificarea referintelor - primii pasi pentru a obtine un job la ING

Data publicarii: 09-05-2007 | HR/Cariere

ING si implicit ING Asigurari de Viata este una dintre companiile ravnite pentru un job atat de tinerii aflati la inceput de drum, cat si de catre persoanele cu experienta, noteaza Gandul. De unde poate obtine un candidat informatii despre posturile vacante in cadrul organizatiei dvs.?

- Plecand de la caracteristicile pietei muncii din Romania, generate de raportul supraunitar intre cerere-oferta, noi ne-am diversificat canalele de recrutare. Primele sunt cele clasice, mai putin interactive, cum ar fi anunturile din ziarele cu sectiuni dedicate ofertei de locuri de munca ori site-urile de recrutare. Totodata, am inceput sa folosim canale mult mai interactive si mai apropiate de candidati, cum ar fi targuri de joburi, grupuri de discutii pe internet, solicitarea recomandarilor din partea colegilor. Cu cat suntem mai creativi si gasim canalele de recrutare care sa ajunga direct la candidatii pe care ii avem in vedere, cu atat sansa de reusita in a gasi persoana potrivita este mai mare.

- Care sunt etapele pe care le parcurge un candidat pana la obtinerea jobului?

- Procesul de selectie incepe cu CV-ul pe care candidatul il trimite la noi. Restul pasilor de selectie sunt particularizati in functie de nivelul de specializare a pozitiei si de nivelul ierarhic al acesteia. De regula, insa, pasii de selectie comuni sunt interviurile cu reprezentantul Departamentului Resurse Umane si Managerul angajator, probe practice - care sunt specifice fiecarei pozitii - si verificarea referintelor. Atunci cand postul pentru care facem selectia se situeaza in zona pozitiilor-cheie din organizatie, apelam si la testele psihologice si la centrele de evaluare.

Candidatul trebuie sa se potriveasca pe profilul general al angajatilor companiei

- Pe langa conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat, precum pregatirea sau experienta - acolo unde este cazul -, care sunt acele calitati care conteaza cel mai mult pentru ING Asigurari de Viata?

- Orice angajare de succes urmareste doua aspecte: pe de o parte competentele tehnice, un exemplu in acest sens sunt abilitatile de comunicare scrisa si orala, atentia la detaliu, capacitatea de a investiga, capacitatea de a rezolva probleme - care asigura performanta in activitate. Cel de-al doilea aspect se refera la competentele generale care stau la baza profilului de leader ING Asigurari de Viata: orientarea spre client, gandirea strategica, centrarea pe rezultate, spiritul antreprenorial, formarea de echipe performante. Cu alte cuvinte, este in egala masura important sa te asiguri in procesul de selectie ca persoana va obtine rezultate in activitate, dar si ca se va potrivi cu profilul general al angajatilor ING Asigurari de Viata. Acest profil general este cel care il face pe noul angajat sa se simta integrat in echipa, sa se implice in activitate si sa doreasca sa ramana in companie. Fiecare condidat se evidentiaza prin ceva: de exemplu cei tineri, fara experienta, se remarca prin dorinta de a invata si de a reusi, prin angajamentul pe care il manifesta si prin optimism; cei cu experienta se remarca prin expertiza, prin dorinta de a obtine rezultate si performanta.

- Un candidat care trece de probele de angajare la ce anume trebuie sa se astepte, odata intrat in organizatie?

- In ING Asigurari de Viata exista un Manual al Angajatului pe care fiecare nou venit il citeste in primele zile de lucru si astfel afla care sunt regulile interne. De asemenea, exista discutii intre noul venit si managerul sau, prin care i se comunica care sunt asteptarile in legatura cu activitatea pe care o va desfasura. Mai mult, noi am dezvoltat intranetul companiei, unde se gasesc toate informatiile si documentele de interes pentru angajati, atat pentru a-si desfasura activitatea profesionala, cat si pentru a actiona in interiorul companiei.

Integral in Gandul