Taranii trebuie sa se inregistreze la fisc daca vor sa vanda fructe in piata

Data publicarii: 14-05-2007 | Afaceri

Micii producatori sunt obligati sa se inregistreze la Administratia Financiara daca vor sa comercializeze fructe, iar daca nu respecta acesta prevedere au voie sa vanda doar in zona de productie, potrivit unui act normativ emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Potrivit legii pomiculturii, fructele se comercializeaza doar "insotite de documente fiscale in care se inscrie de catre emitent calitatea si conformitatea cu standardele de comercializare".

"Daca nu se inregistreaza, taranii pot vinde doar in zona de productie. Acest lucru inseamna ca, de exemplu, in zona Voinesti unde toti sunt producatori de mere, ar fi foarte greu sa-ti vinzi marfa. Daca vrea sa vanda in Bucuresti, taranul trebuie sa se inregistreze ca persoana fizica autorizata sau societate comerciala, spre deosebire de situatia din prezent in care se poate vinde doar pe baza certificatului de producator", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Pomicultorilor din Voinesti, Ion Oprea.

Acesta a precizat ca o alta solutie ar fi existenta asociatiilor de producatori.

"Asocierea este foarte dificila, pentru ca inseamna sa lucrezi la comun, iar mare parte dintre producatori au trei-patru hectare care nu sunt comasate. Mai mult, asocierea implica anumite costuri destul de mari, pentru spatii de depozitare sau pentru linii de sortare", a explicat Oprea.

Potrivit lui Oprea, noile prevederi ale MADR nu vor atinge scopul urmarit, respectiv acela de a inlatura intemediarii de pe piata fructelor.

"Efectul va fi ca nu vom mai avea producatori pe piata. In plus, vor exista si costuri suplimentare, gen plata TVA, care vor duce la cresterea pretului de vanzare la aceste produse", a concluzionat Oprea.

Legea pomiculturii, care a intrat in vigoare la sfarsitul lunii martie, impune comercializare fructelor doar pe baza de documente fiscale, exceptie facand micii producatori care vand in zona de productie.

"Micii producatori, persoane fizice, care  nu sunt organizati in forme asociative, pot comercializa fructe in piete stradale sau traditioanale din zona de productie si au obligatia de a expune produsele in conditii de calitate si igiena pentru a asigura protectia si siguranta alimentara a consumatorului", se precizeaza in legea pomiculturii.

Normele metodologice de aplicare a acestei legi urmeaza sa se stabileasca prin ordin al ministrului agriculturii, pana la sfarsitul lunii iunie.

In luna iulie expira si perioada de gratie acordata taranilor pentru a vinde fara restrictii produse primare ( lapte, oua, branza, carne). Fostul presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram, a emis un ordin potrivit caruia micii producatori nu au voie sa vanda produse primare decat pe raza localitatii de origine. Masura trebuia sa intre in vigoare din 18 ianuarie 2006, dar in urma controverselor starnite, Avram a dat o derogare pentru sase luni, timp in care taranii mai au voie sa vanda fara restrictii.

Noul presedinte al ANSVSA, Radu Roatis, a declarat, recent, pentru NewsIn, ca intentioneaza sa modifice acest ordin, astfel incat sa fie permisa comercializarea acestor produse oriunde in tara, daca sunt respectate normele de igiena.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: