Crestere spectaculoasa a fraudelor cu bilete la ordin si cecuri fara acoperire

Data publicarii: 14-05-2007 | Finante-Banci

Aproape neobservate din cauza prejudiciilor mici, fraudele cu bilete la ordin sau cecuri fara acoperire au devenit o amenintare pentru societatile comerciale, noteaza Curierul National. Afaceristii nu le pot verifica imediat sau nu se gandesc sa faca acest lucru, intrucat documentele de plata nu sunt falsuri. De cele mai multe ori contul exista, firma platitoare de asemenea, dar lichiditatile sunt fie insuficiente, fie lipsesc cu desavarsire.

Ingrijorator este insa faptul ca astfel de nereguli sunt descoperite numai de catre comisarii Garzii Financiare, in urma controalelor inopinate, sau de asociatii sesizate in prealabil de catre cei pagubiti, cum este cazul companiei "Urban&Asociati" (U&A). Specializata, printre altele, in recuperarea creantelor, compania a publicat pe site-ul sau nu mai putin de 560 de fraude cu cecuri si cu bilete la ordin in care exista deja condamnari definitive.

"Tepele", cum sunt numite de catre reprezentantii companiei, au valori dintre cele mai variate - cuprinse intre 470 lei si 50.000 euro (in cazul unor bilete la ordin refuzate). In topul celor mai numeroase "tepe", date de aceeasi societate comerciala, se afla Granito Nero Cons, cu un bilet la ordin si 31 de cecuri fara acoperire emise in aceeasi zi catre societatea Interhome Decor. Asociatii/admnistratorii Granito - Onofrei Stefan Loredan si Constantin Alexandru Bogdan au fost condamnati definitiv la data de 12 ianuarie a.c.

Legislatia este inadecvata

Contactat, PR-ul Urban & Asociatii - recuperare profesionala de creante, directorul Ina Moldoveanu, a identificat doua probleme majore care favorizeaza aceste fraude. "In primul rand este vorba despre legislatia neadecvata: emiterea de bilete la ordin fara acoperire nu este considerata infractiune, desi efectul prejudiciului creat in patrimoniul creditorului este de aceeasi magnitudine ca si in cazul unei file CEC emise fara acoperire. In al doilea rand, este vorba despre organele de urmarire penala, care, chiar si in cazul filelor CEC emise fara acoperire dispun neinceperea urmaririi penale, desi ar fi trebuit sa dispuna inceperea urmaririi penale", ne-a declarat Ina Moldoveanu.

Cele mai multe tepe, in constructii

In ceea ce priveste numarul cazurilor, Ina Moldoveanu a apreciat ca aproximativ 33 % din cele aflate in portofoliul asociatiei sunt legate de fraude cu bilete la ordin si/sau cecuri fara acoperire. Referitor la obiectul de activitate al creditorilor si al debitorilor, reprezentanta Urban&Asociatii ne-a informat ca "firmele sunt in trend cu dinamica domeniului de activitate in care-si desfasoara activitatea debitorii". "Ca atare, gasim in toate domeniile economiei asemenea situatii, fara sa existe o pondere speciala intr-o anumita zona. Poate in constructii se poate remarca o concentrare mai mare, insa aceasta piata angreneaza si sume rulate la valori mai mari", a precizat Moldoveanu.

Cereti asociatilor sa le semneze

Intrebata ce recomanda societatilor comerciale si institutiilor bancare pentru a evita sa fie pagubite de astfel de persoane, PR-ul Urban&Asociatii ne-a raspuns ca cea mai simpla metoda este verificarea istoricului firmelor cu care acestea intra in raporturi comerciale. "De asemenea, este bine sa se ceara emitentilor de bilete la ordin sau cecuri sa avalizeze aceste sume de plata, prin semnarea lor de catre administratori, asociati. In acest fel creditorul poate sa se indrepte in instanta la alegere, nu numai impotriva firmei, ci si direct impotriva persoanelor fizice care au avalizat aceste instrumente bancare", a afirmat PR-ul.

Integral in Curierul National