Perioada de rambursare maxima nu este si cea mai ieftina solutie pentru un credit

Data publicarii: 15-05-2007 | Finante-Banci

Un client bancar poate face o economie de cateva mii de euro la rambursarea unui credit daca isi alege inteligent perioada de rambursare. In cazul unui credit de 20.000 de euro de pilda, reducerea perioadei de rambursare de la 25 la 20 de ani ii poate aduce o economie de circa 5.000 de euro. "Oamenii trebuie sa stie foarte clar acest lucru: prelungirea perioadei inseamna niste bani in plus. Desigur, rata lunara scade, dar de fapt mai corect spus este ca se lungeste. E mai mica, dar se intinde pe mai multa vreme", explica Eugenia Mal, sefa companiei de brokeri de credite CreditStart. Desigur, acest lucru presupune acceptarea unei rate mai mari, dar efortul financiar suplimentar este de numai 12 euro pe luna.

Specialistii atrag atentia ca una dintre cele mai frecvente greseli ale solicitantilor de credite este solicitarea si obtinerea perioadei maxime de rambursare. Se stie, majoritatea creditelor imobiliare ofera posibilitatea unui imprumut pe perioade mai mari de 20 ani, termenul maxim intinzandu-se pana la 30 de ani sau chiar mai mult. Singura conditie este ca la scadenta, persoana imrpumutata sa nu depaseasca varsta legala de pensionare. "Alegerea termenului optim de rambursare se face de la caz la caz. Nu trebuie intotdeauna aleasa perioada maxima oferita de banca, doar pentru a obtine o rata lunara cat mai mica. In fapt, cu cat perioada de rambursare este mai extinsa, cu atat dobanzile totale platite de cel care se imprumuta sunt mai mari", se arata intr-un studiu.

Bineinteles, nu intotdeauna este posibila comprimarea termenul de creditare, deoarece solicitantii trebuie sa se incadreze in criteriile impuse de Banca Centrala. Pana la intrarea in vigoare a noilor reguli de creditare, majoritatea bancilor impun ca rata lunara la imprumuturile imobiliare sa nu depaseasca 35% din venitul net lunar al familiei, iar ratele la toate creditele contractate sunt limitate la 40% din venit. Pentru persoanele aflate la limita pragului de indatorare, singura solutie pentru a se califica pentru un imprumut ramane varianta extinderii duratei finantarii. "Depinde de la caz la caz cum e mai bine. Unii prefera sa scape repede de credit si aleg o perioada mai redusa. Cei care sunt la limita cu indatorarea si au nevoie de bani nu prea au incotro si accepta prelungirea perioadei de creditare, ca sa se poata incadra in norme", explica Ionel Anghelache, broker de credite la compania Eurobroker.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: