Cazarea la hotel se va scumpi cu 50% in urmatorii trei ani

Data publicarii: 15-05-2007 | Turism

Cererea foarte mare pentru turismul de afaceri in special, coroborata cu insuficienta capacitatii de cazare vor duce la majorarea tarifelor la hotelurile din orasele de provincie, apreciaza operatorii din domeniu, noteaza Adevarul. Evolutia ascendenta a preturilor va stagna abia peste 5 ani, odata cu cresterea numarului hotelurilor nou construite.

Ilie Carabulea, presedintele grupului Atlassib, care a efectuat deja investitii importante in unitati hoteliere, apreciaza ca litoralul va fi singura zona unde tarifele vor scadea in viitorul apropiat. In rest, atat in Bucuresti, cat si in provincie, insuficienta ofertei de cazare va conduce la o crestere constanta a tarifelor serviciilor de cazare, care pot ajunge la 50% in orasele de provincie. "Estimez ca, pana in 2010, va avea loc o majorare continua a preturilor, urmata de o perioada de stagnare, pana in 2012. Dupa acest an ar trebui ca nivelul tarifelor sa scada, pentru ca cererea va fi acoperita de oferta", crede Ilie Carabulea. Acesta apreciaza ca in Bucuresti, la hotelurile de trei si patru stele, tarifele vor mai creste in urmatorii trei ani cu 20-30%, fara niciun fel de probleme, pentru ca exista suficiente solicitari.

In Bucuresti, preturi comparabile cu Londra si Paris

De altfel, hotelurile din Capitala se pot mandri cu un grad de ocupare de peste 90% indiferent de sezon, turismul de afaceri fiind principalul sustinator al unei cereri in continua crestere. Bucurestiul atrage noi investitii, mai ales pe segmentul de lux, urmand sa fie construite mai multe hoteluri de patru si cinci stele, adresate in primul rand oamenilor de afaceri si companiilor.

Capitala se confrunta cu o lipsa a spatiilor de cazare, motiv pentru care si tarifele sunt la un nivel destul de ridicat, in comparatie cu unitatile similare ca si grad de confort din Paris sau Londra. "Din prima zi de la deschidere, am avut grupuri mari de clienti din Statele Unite. Sunt convins ca vom avea mari dureri de cap cu rezervarile", declara Ion Antonescu, presedintele agentiei Marshal Turism, care a inaugurat recent un hotel de patru stele in centrul Bucurestiului si a anuntat ca mai deschide o unitate de cinci stele anul viitor. "Desi sunt un pic exagerate, tarifele unitatilor hoteliere din Capitala vor mai creste, pentru ca vor veni foarte multi turisti si oameni de afaceri", mai spune Ion Antonescu.

Potrivit unui studiu al companiei imobiliare CB Richard Ellis (CBRE), cei mai multi turisti care vin in Bucuresti sunt oameni de afaceri care aleg unitatile hoteluri de patru si cinci stele, SUA fiind principala tara de origine a vizitatorilor straini (13,2%).

Integral in Adevarul