Danila: Bancile Carpatica si Transilvania vor fi contemplate de investitori in curand

Data publicarii: 17-05-2007 | Finante-Banci

Se apropie momentul in care Banca Comerciala Carpatica si Banca Transilvania vor fi contemplate tot mai mult de inverstitori, in contextul accelerarii competitiei si a fuziunior bancare, a spus joi presedintele Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila. Danila a amintit ca si pe piata bancara romaneasca sunt din ce in ce mai multe fuziuni, precum cea dintre Banca Tiriac, Unicredit Romania si HVB Bank sau preluarea Finansbank de catre NBG din Grecia.

"Se apropie momentul in care Banca Comerciala Carpatica si Banca Transilvania vor fi contemplate tot mai mult de investitori", a spus Danila.

Concurenta pe piata bancara va creste de asemenea. "Pasaportul european va aduce 48 banci importante pe piata", a spus Danila, care a adaugat ca o alta competitie va veni si din parte fondurilor mutuale.

Ambele banci sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti. Banca Comerciala Carpatica a afisat un profit net de 147.145 lei (43.860 euro) pentru primul trimestru al acestui an, mai mic de 28,5 ori fata de acelasi interval din 2006, ca urmare a investitiilor mari in extinderea retelei, a anuntat, luni, compania. In primul trimestru al anului trecut, banca afisase un profit net de 4,19 milioane lei (1,19 milioane euro).

Actionarii Bancii Comerciale Carpatica au decis recent sa majoreze capitalul social al bancii cu 23,1 milioane lei prin capitalizarea a 58% din profitul net pe 2006 (11,15 milioane lei) si din utilizarea primelor de emisiune rezultate dupa majorarea de capital din luna ianuarie, a anuntat, luni, banca.

Banca Transilvania a obtinut un profit brut de 36,4 milioane lei in primul trimestru din 2007, in crestere cu aproape 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita extinderii volumului de creditare. In primul trimestru din 2006 banca a afisat un profit brut de 30,7 milioane lei. Profitul net al bancii a insumat 31,25 milioane lei (9,3 milioane euro) in primul trimestru al acestui an, potrivit datelor financiare ale bancii. Activele bancii au crescut in primul trimestru cu 11,1%, de la 8,08 miliarde lei (2,39 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut, pana la 8,98 miliarde lei (2,68 miliarde euro), la finalul lunii martie.

NewsIn