Fermierii primesc un ajutor financiar de cel mult 16% la contractarea unui credit

Data publicarii: 21-05-2007 | Economie

Fermierii care apeleaza la un credit agricol pentru productie vor putea beneficia de un sprijin financiar de cel mult 16 %, potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), dupa ce fostul ministrul al agriculturii Dan Motreanu anunta o subventionare de pana la 20%. Potrivit proiectului postat luni pe site-ul MADR, fermierii pot primi un sprijin financiar intre 4,5 % si 16 % la contractarea unui credit agricol pentru productie in sectorul vegetal sau zootehnic.

Cel mai mic nivel de subventionare, de 4,5 %, este propus pentru contractarea unui credit pentru achizitionarea puilor de pasare pentru carne si oua.

In egala masura, un nivel de fonduri publice de 16 % este alocat pentru creditele destinate infiintarii si intretinerii culturilor de grau si secara sau pentru plantatii viticole. In sectorul zootehnic, femierul primeste subventionare de 16 % daca apeleaza la un credit pentru achizitionarea bovinelor sau a familiilor de albine.

"Volumul mediu al creditelor pentru productie agricola, luat in considerare la acordarea de fonduri publice, nu poate depasi nivelul cheltuielilor medii de productie", se precizeaza in proiectul MADR.

De asemenea, MADR obliga fermierul sa obtina un aviz de la Directia Agricola din judet, prin care se certifica faptul ca volumul creditului solicitat este corect determinat in raport cu productia realizata. Mai mult, in termen de 10 zile de la data semnarii contractelor de credit pentru productia agricola, beneficiarul trebuie sa le inregistreze la Directia Agricola din judet.

In cursul lunii martie, fostul ministru al agriculturii, Dan Motreanu, anunta ca MADR va achita 20 % volumul creditelor acordate de banci pentru activitatile agricole.

"Circa 30 % din populatia activa a tarii lucreaza in agricultura. Cu toate acestea, contributia acestei ramuri la PIB este inca scazuta din cauza procentului mare de gospodarii care produc doar pentru consumul propriu si nu intra in zona agriculturii fiscalizate. Prin stimularea creditelor de productie vom mari, implicit, si numarul activitatilor fiscalizate", declara Motreanu.

MADR a acordat plati de 30,7 milioane de lei in 2005 si de 34,5 milioane de lei anul trecut, pe baza legii privind acordarea de credite agricole avantajoase pentru producatorii agricoli.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: