Examenul pentru consultantii fiscali a fost amanat cu o saptamana, pana pe 17 iunie

Data publicarii: 21-05-2007 | Finante-Banci

Ministerul Economiei si Finantelor a amanat, cu o saptamana, pana pe 17 iunie, sustinerea examenului de consultanta fiscala, candidatii avand posibilitatea de a se inscrie la examen intre 21 mai si 1 iunie, potrivit unui anunt al ministerului. Examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal a fost programat, initial, in zilele de 9 si 10 iunie.

Tematica de examen va fi stabilita printr-un ordin al ministrului economiei si finantelor care va fi publicat pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor si in Monitorul Oficial.

Examenul va consta intr-o proba scrisa, sub forma de test grila. Comisia de examinare va stabili cel puti trei variante de subiecte.

Persoanele care vor sa devina consultanti fiscali trebuie sa fie licentiati in economie si sa aiba experienta de cel putin cinci ani in activitatea financiar-contabila.

Tematica pentru examen va cuprinde notiuni generale de drept comercial, notiuni generale privind finantele publice si principiile directivelor europene, cadrul general si procedurile privind formarea, administrarea, angajarea si utilizarea fondurilor publice, precum si responsabilitatile institutiilor publice implicate in procesul bugetar, principiile fiscalitatii, impozite, taxe vamale, contabilitate, aspecte privind procedura fiscala.

Consultanta fiscala a fost definita prin lege inca din 2001 ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pana in vara acestui an cand a fost reglementata de catre guvern. In toamna anului trecut, au avut loc doua sesiuni de examinare.

NewsIn