Pretul pe metru patrat al locuintelor vechi il depaseste pe cel al apartamelor noi

Data publicarii: 23-05-2007 | Imobiliare

Analistii companiei de servicii imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania sustin, intr-o analiza de piata, ca preturile pe metru patrat al apartamentelor din blocurile vechi sunt apropiate celor din blocurile noi, iar uneori ajungand chiar sa le depaseasca pe acestea din urma. Potrivit analistilor, diferentierea de pret intre cele doua tipuri de locuinte se face, in prezent, in functie de suprafata apartamentelor, cele din blocurile vechi fiind mai mici decat cele oferite de dezvoltatori in noile complexuri rezidentiale. In aceste conditii pretul final al apartamentelor noi este cu 20-30% mai mare decat cel al locuintelor vechi, adauga acestia.

"Blocurile vechi ofera spatii mai mici si cu o impartire ineficienta, insa au preturi inferioare de achizitie. Locatarii noilor apartamente beneficiaza de spatii mai generoase, o delimitare clara a zonei de zi si a celei de noapte, insa in acelasi timp platesc si un pret mai mare pentru aceste proprietati. Spre deosebire de oferta veche, unde se plateste suprafata neta, intr-un proiect nou, clientul plateste suprafata bruta, care include si spatiile comune", sustin reprezentantii companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania intr-un comunicat de presa.

In urma unei analize asupra suprafetei care revine unui memru de familie in fiecare din cele doua situatii, rezulta ca intr-un apartament "vechi", cu suprafata medie de 70 -80 mp revin aproximativ 26 mp/pers. Pentru un bloc nou, intr-un apartament cu suprafata medie de 120-150 mp revin aproximativ 45 mp/pers.

In opinia analistilor firmei, nici la capitolul locuri de parcare, vechile blocuri nu stau prea bine. Din cauza faptului ca au fost proiectate cu 20, sau chiar 30 de ani in urma, cand numarul de masini din Capitala era mult mai mic, astazi exista mari discrepante intre locurile existente si numarul de autoturisme. "Acest fapt a fost fructificat de catre dezvoltatorii imobiliari, care ofera in noile ansambluri locuri de parcare subterane cu preturi ce variaza intre 12.000 si 25.000 de euro si locuri supraterane la valori cuprinse intre 6.000 si 10.000 de euro", se mai arata in comunicat.

In schimb, cand vine vorba de plata intretinerii, balanta inclina favorabil catre apartamentele mai vechi, unde variaza intre 50 si 150 de euro lunar in functie de suprafata proprietatii si anotimp. In cazul noilor ansambluri, aceasta poate varia pentru un apartament de doua camere intre 200 si 300 de euro in functie de facilitatile oferite de fiecare dezvoltator.

In analiza de piata, analistii imobiliari mai arata ca ambele tipuri de constructii prezinta atat avataje cat si dezavantaje si sustin ca in mare parte pretul pentru un metru patrat din locuintele vechi este mai mare decat in cele noi.

In Piata Victoriei metrul patrat pentru o locuinta intr-un apartament vechi ajunge la 2.100 de euro, iar cel intr-unul nou este de 1.950 de euro. In Piata Romana situatia este asemanatoare, iar un mp intr-un imobil vechi este de 2.100 euro, in timp ce intr-unul nou este de 1.800 euro. La Bucur Obor preturile pentru apartamentele vechi ajung la 1.800 euro, iar cele noi la 1.200 euro.

In zona Tineretului preturile sunt apropiate ca valoare, 1.600 euro pentru un mp intr-o cladire veche si 1.500 de euro intr-un imobil nou. La Vitan, metrul patrat ajunge sa coste 1.400 de euro pentru apartamentele vechi si 1.200 de euro pentru cele noi, in timp ce in Giulesti apartamentele vechi se vand cu 1.000 euro mp, iar cele noi cu 1.050 euro/mp.

Coldwell Banker Affiliates of Romania, unul dintre cele mai cunoscute branduri in industria de imobiliare din SUA si-a inceput activitatea pe piata romaneasca din 2007. Cu o istorie de 100 de ani, compania de origine americana este detinuta in prezent de Realogy Corporation. Prin reteaua sa, Coldwell Banker acopera peste 30 de tari cu 3.800 de birouri si 123.700 de brokeri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: