Visa: tehnologia de plata prin unde radio va intra in Europa in toamna acestui an

Data publicarii: 23-05-2007 | International

Visa Europe anunta lansarea cardul contactless Visa payWave in Marea Britanie in toamna acestui an, in parteneriat cu bancile sale membre, incluzand HSBC, HBOS, Lloyds TSB si Barclays, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Cu ajutorul tehnologiei Visa payWave, un card de plata trebuie doar sa fie apropiat de terminal, fara a necesita sa fie trecut sau introdus intr-un POS.

Pentru inceput se asteapta ca aproximativ 200.000 de clienti si 2.000 de comercianti sa participe. Implementarea proiectului in Londra va actiona ca un factor catalizator pentru a extinde adoptarea tehnologiei Visa payWave printre comerciantii si clientii din Marea Britanie.

Si alte lansari ale tehnologiei Visa payWave sunt asteptate in Europa, iar urmatoarea locatie va fi Turcia. Cardurile Denizbank Sea&Miles vor utiliza tehnologia payWave si vor putea fi folosite la o serie de comercianti si pe vapoarele companiei Istanbul Seabuses. Proiectul privind implementarea tehnologiei Visa payWave este intr-un stadiu avansat si in Franta, Spania si Elvetia. 

"Visa payWave permite ca platile sa se faca instantaneu. Utilizand tehnologia wireless, datele referitoare la plata sunt transferate in siguranta de la cardul cu cip la POS-ul special adaptat. Clientii nici nu trebuie sa inmaneze cardul comerciantului, ci doar sa il apropie de terminal", a declarat Mariano Dima, vicepresedinte executiv, marketing, Visa Europe.

"Pentru comerciantii unde exista un rulaj mare de numerar, precum cafenelele, magazinele alimentare, chioscurile de ziare, la care valoarea tranzactiilor este mica si rapiditatea serviciului este esentiala, Visa payWave ofera o alternativa sigura, comoda si rapida la numerar. Visa payWave va schimba modul in care se fac platile in Europa, iar Londra va face primul pas."

In septembrie va fi lansat noul card de credit Visa Barclaycard in colaborare cu Transport pentru Londra1 si Transys2. Cardul va fi dotat cu tehnologia contactless payWave combinata si cu functia de access la transportul in comun oferita de cardul Oyster. Si alte banci membre Visa vor emite carduri cu tehnologia Visa payWave.

Urmatorul pas pe care il va face Visa va fi introducerea tehnologiei contactless payWave la o serie de comercianti din cele mai aglomerate zone din Londra: Canary Wharf, Liverpool Street, Moorgate, Fenchurch Street, London Bridge si statiile Charing Cross si Waterloo.

Bancile pot aplica tehnologia Visa payWave pe un card standard cu cip care permite realizarea de plati contactless, in timp ce comerciantii pot usor sa adauge un cititor Visa payWave la POS-ul ce accepta carduri cu cip, pe care il au deja, fiind necesare doar mici modificari. Clientii vor avea siguranta intrucat cardul este prevazut cu o masura aditionala de securitate, fiind stabilita o suma limita  pentru tranzactiile prin tehnologia payWave, care este automat re-setata in momentul introducerii codului PIN. Periodic, detinatorilor cardurilor li se va cere sa tasteze codul PIN pentru a se verifica daca cardul este folosit de proprietarul de drept.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: