Raiffeisen initiaza un mesaj comun al bancilor adresat BNR in chestiunea normelor

Data publicarii: 24-05-2007 | Finante-Banci

Raiffeisen Bank va propune in intalnirea de vineri a membrilor Asociatei Romane a Bancilor (ARB) punerea de acord a bancilor in prezentarea unui mesaj unitar in fata Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in chestiunea aprobarii normelor, a spus joi, presedintele Raiffeisen Bank, Steven Van Groningen.

Van Groningen a reiterat mesajul sau si anume ca BNR ar trebui sa garanteze un tratement nediscriminatoriu al bancilor comerciale. Pana in prezent banca centrala a validat normele unei singure banci (Alpha Bank Romania), iar aceasta a raportat deja o crestere a volumului creditelor acordate, a mentionat Van Groningen.

Presedintele Raiffeisen Bank a spus ca nu este normal ca bancile sa nu aiba nici o idee asupra termenului de validare a normelor interne de creditare. "Nici o banca nu are vreo idee clara despre cand va avea normele validate ceea ce este destul de grav. Un supraveghetor al pietei trebuie sa aiba motive foarte clare pentru a limita activitatea unei banci fata de altele", a declarat Van Groningen.

Van Groningen a spus ca este important ca bancile sa formuleze un punct de vedere comun. "Vrem sa insistam asupra unui treatament egal al bancilor, iar in cazul unui tratament inegal, acesta trebuie bine justificat" a spus Van Groningen.

El a dat exemplu modului in care banca nationala (BNR) a procedat in cazul institutiilor financiare nebancare (IFN), care au avut un termen de sase luni pentru a se conforma noilor reglemenatari. Viitorul consta in acordarea de credit pe baza reputatiei clientilor si mai putin in stabilirea unor reglementari stufoase de creditare, a mentionat Van Groningen.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: