Bancile isi refac dosarele, deoarece BNR a cerut norme pe fiecare tip de creditare

Data publicarii: 26-05-2007 | Finante-Banci

Banca centrala a cerut bancilor sa prezinte norme calibrate in functie de tipul de creditare si sa descrie produsele financiare oferite, ceea ce a facut ca multe banci sa refaca dosarul pentru aprobarea normelor de creditare, a spus vineri directorul adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau.

"Ne-au spus ca nu vor o singura norma pentru toate produsele, ci o norma pentru cele de consum si una pentru cele ipotecare/imobiliare si la fiecare dintre ele sa descriem toate produsele aferente", a explicat Patrahau.

Banca Transilvania a depus, ca multe alte banci, o noua varianta a normelor interne de creditare care respecta ultimele precizari date de Banca Nationala a Romaniei (BNR), spune Patrahau. Reprezentantii Raiffeisen Bank Romania, ai Bancii Comerciale Romane (BCR) si ai Bancpost au spus, vineri, ca inca mai asteapta aprobarea bancii centrale.

Prima banca comerciala care a primit acceptul bancii centrale este Alpha Bank. Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) Groupe Societe Generale este a doua banca comerciala care a primit aprobarea bancii centrale pentru aplicarea normelor interne de creditare. Desi a primit vineri acordul BNR, banca dar nu va aplica normele imediat si va relaxa creditarea in functie bonitatea clientilor, a declarat, pentru NewsIn, Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD. Bancherii de la BRD SocGen se asteptau sa primeasca fara mari probleme aprobarea bancii centrale deoarece chestiunile in suspans erau niste detalii tehnice minore, care au fost corectate. "Noi am stiut evolutia, ne asteptam sa primim aprobarea. Era vorba de niste detalii privind riscul care trebuiau verificate", a mai spus Bunescu.

NewsIn