Instrument online privind sistemele de taxe din tarile UE pentru oamenii de afaceri

Data publicarii: 28-05-2007 | Finante-Banci

Care sunt taxele aplicate in tarile Uniunii Europene? Cei interesati de acest subiect - cetateni, oameni de afaceri, experti, jurnalisti - se pot informa de acum consultand un nou instrument online, "Taxes in Europe", pus la dispozitie de Comisia Europeana, se arata in ultimul numar al eu-ro Newsletter remis BankNews.ro. "Taxes in Europe" poate fi accesat la adresa http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxinv/welcome.do. Exista si un manual pentru utilizatorii acestui instrument, la adresa http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/info_docs/tax_inventory/search_tool_user_manual_en.pdf

Avand o interfata de cautare simpla, "Taxes in Europe" ofera gratuit informatii despre aproximativ 500 de taxe aplicate la ora actuala in statele membre precum si despre veniturile generate la buget de fiecare dintre aceste taxe, conform datelor transmise Comisiei Europene de catre autoritatile nationale in domeniu.

Un avantaj deosebit al noului instrument este acela ca ofera si posibilitatea compararii sistemelor de taxe din tarile Uniunii Europene.

Ce informatii pot fi obtinute cu ajutorul acestei baze de date?

Pentru fiecare taxa in parte, "Taxes in Europe" ofera informatii referitoare la baza sa legala, baza de calcul, principalele exceptari de taxe, tarifele aplicabile, clasificarea economica si statistica, precum si veniturile generate la buget.

Pot fi obtinute informatii despre taxele cele mai importante in raport cu veniturile generate la buget, inclusiv date referitoare la impozitul pe venit pentru persoane fizice, impozitul pe venit pentru persoane juridice, taxa pe valoarea adaugata (TVA) si accize. Pot fi obtinute, de asemenea, informatii legate de contributiile la sistemele nationale pentru protectie sociala.

Taxele si tarifele vamale nu sunt insa cuprinse in aceasta baza de date, ele fiind incluse intr-o alta baza de date speciala pusa la dispozitie de catre Comisia Europeana, TARIC, care poate fi consultata, de asemenea, online, la adresa http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/en/tarhome.htm .

Baza de date "Taxes in Europe" va fi actualizata in fiecare an, iar in viitorul apropiat va include informatii referitoare la sistemele de taxare din alte patru state membre care la ora actuala nu figureaza in aceasta baza de date. Este vorba despre Cipru, Irlanda, Malta si Portugalia.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: