Agentia Europeana de Mediu: Taxa auto ar trebui sa reduca alte taxe de mediu

Data publicarii: 28-05-2007 | Economie

Agentia Europeana de Mediu este de acord cu taxa auto, dar recomanda ca valoarea acesteia sa fie stabilita in functie de tipul masinii si sa fie corelata cu reduceri la alte taxe de mediu, a declarat, luni, directorul AEM, Jacqueline McGlade.

"Astfel de taxe, pentru calitatea aerului, au fost introduse de mai multe state europene. Spre exemplu, in Danemarca taxele de acest tip sunt foarte mari. Noi sustinem ideea ca aceste taxe sa fie stabilite in functie de tipul masinilor si de cat de poluante sunt acestea", a explicat directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu.Potrivit oficialului european, taxa de prima inmatriculare ar trebui sa fie una "de provocare".

Potrvit acesteia, statele ar trebui sa stabileasca o taxa mai mica pentru cei care isi cumpara masini mai putin poluante decat sa-i amendeze pe cei care conduc masini care poluaeza foarte mult.

De asemenea, acesta a explicat ca, potrivit modelului tarilor europene care au implementat deja taxe asemanatoare taxei auto, Romania ar trebui sa coreleze aceasta taxa cu altele, cum ar fi TVA-ul sau taxa de drum.

"In majoritatea tarilor europene, cei care platesc astfel de taxe sunt scutiti de plata TVA-ului sau a taxei de drum", a mai spus oficialul AEM.

Ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, declara, la inceputul acestei luni, ca, potrivit unui proiect de lege, taxa pentru emisiile de poluanti in atmosfera provenite de de lamasini, platita de operatorii economici la Administratia Fondului pentru Mediu, va fi eliminata, deoarece, prin corelare cu taxa auto, s-ar ajunge la o dubla taxare.

NewsIn