Benzinarii se asteapta la cresterea preturilor carburantilor, dupa inchiderea Arpechim

Data publicarii: 29-05-2007 | Economie

Benzinarii independenti se asteapta la o usoara crestere a preturilor carburantilor, din cauza inchiderii Rafinariei Arpechim, a declarat presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari (ABP), Ion Tache. "Ne asteptam la usoare majorari de preturi. Nu ne dorim acest lucru, dar se poate intampla cu foarte mare usurinta", a punctat Tache. Potrivit presedintelui ABP, competitorii Petrom de pe piata carburantilor din Romania pot si vor creste capacitatea de rafinare, dar pentru ca fac acest efort vor creste preturile.

Reprezentantul benzinarilor particulari a mai aratat ca aproximativ 15-20% dintre acestia se aprovizionau de la Rafinaria Arpechim, ce se afla in procedura de inchidere.

Tache a adaugat ca, in prezent, ABP numara 410 membri.

Petrom a demarat procedura de inchidere temporara a Rafinariei Arpechim, dupa ce Agentia pentru Protectia Mediului din Pitesti i-a suspendat autorizatia si anunta ca va incerca sa reduca impactul negativ asupra furnizarii de carburanti si produse petrochimice si ca va ataca respectiva decizie.

Agentia pentru Protectia Mediului Arges a suspendat, luni, autorizatia de mediu a Rafinariei Arpechim din Pitesti, din cauza neindeplinirii de catre Petrom a mai multor angajamente, masura atragand dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pana la sase luni.

Arpechim Pitesti trebuie sa sisteze activitatea, incepand de marti, autoritatile de mediu aproband un termen de cateva saptamani in care compania sa-si puna in siguranta instalatiile care intra sub incidenta directivelor europene, a declarat, luni seara, agentiei NewsIn, ministrul mediului, Attila Korodi.

Petrom estima, anterior deciziei de inchidere a Rafinariei Arpechim, ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut.

NewsIn