Banca Mondiala: Romania isi va permite cu greu o relaxare fiscala in 2007

Data publicarii: 31-05-2007 | Economie

Romania isi va permite cu greu o relaxare fiscala in 2007, iar masurile de imbunatatire a calitatii finantelor publice nu sunt foarte ambitioase, a declarat, joi, economistul sef al Bancii Mondiale, Thomas Blatt Laursen. Banca Mondiala a prezentat, joi, Raportul Economic Periodic al Bancii Mondiale EU8+2. Subiectul Special al raportului analizeaza impactul integrarii in UE si adoptarea Politicii Agricole Comune, care au dus la cresteri substantiale ale veniturilor.

Potrivit autorilor raportului, "variatia cresterii veniturilor este la fel de pronuntata ca si diversitatea structurilor agricole din  regiune. Datorita dominantei relative a fermelor de (semi-)subzistenta in mai multe state noi membre, productivitatea muncii ramane mult in urma mediei EU15."

Raportul sustine ca provocarile agriculturii si ale dezvoltarii rurale ale EU8+2 nu pot fi solutionate doar prin politica agricola. Pentru restructurarea efectiva a sectorului, politicile de sprijin non-agricole si institutiile publice au de asemenea un rol. Ponderea pusa pe platile directe pentru asigurarea veniturilor fermierilor pot incetini schimbarile structurale deoarece pot descuraja fermierii sa isi restructureze, consolideze sau modernizeze fermele.

Conform Raportului, in 2006 cresterea economica a cunoscut un ritm sporit in cele 10 tari devenite noi membre ale UE, dar este posibil sa incetineasca in anul 2007. "Cresterea s-a accelerat in  Estonia, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia, si Romania, in timp ce a ramas in mare parte neschimbata in Republica Ceha, Lituania, si Bulgaria. Se asteapta ca aceasta crestere sa incetineasca usor in cursul anului 2007 in regiune, exceptie facand Polonia, Slovacia si Bulgaria", se arata in Raport.

Thomas Blatt Laursen, Economist Sef al Bancii Mondiale la Varsovia, care conduce echipa de elaborare a raportului, a declarat ca cele mai multe tari din regiune nu folosesc corespunzator avantajele cresterii economice puternice pentru a-si imbunatati finantele  publice.

"Momentul reformei in regiune a scazut in general datorita oboseli post-aderare, situatiilor politice instabile si capacitatii administrative reduse.Desi sporadic se intreprind pasi pentru imbunatatirea mediului de afaceri, reformele administratiei publice, justitiei si pietei muncii nu sunt sistematice si este nevoie de reinnoirea momentului pentru a sustine procesul unei convergente rapide  reale,", spune Laursen

Autorii raportului subliniaza ca deficitele de cont curent au continuat sa creasca, atingand nivele foarte inalte in tarile cele mai vulnerabile. In timp ce exporturile continua sa creasca puternic in intreaga regiune, cererea interna fulminanta a largit deficitele de cont curent la 15% din PIB sau mai mult in Letonia, Estonia, si Bulgaria. Letonia este cea mai vulnerabila tara din regiune, dar situatia justifica de asemenea atentie in Estonia, Lituania, Bulgaria si Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: