Casele de brokeraj pot elibera extrase de cont de la toate unitatile proprii

Data publicarii: 02-08-2007 | Finante-Banci

Casele de brokeraj si institutiile de credit care participa la sistemul de compensare-decontare pot elibera extrase de cont de la toate unitatiile, incepand din 1 august, potrivit deciziei adoptate de Depozitarul Central, a anuntat, miercuri, un comunicat transmis de Depozitar. Pana acum, casele de brokeraj si institutiile de credit puteau emite extrase de cont de la maxim trei unitati ale acestora.

Lista actualizata a sediilor de la care se pot elibera extrasele de cont poate fi consultata pe pagina de internet a Depozitarului Central, precum si la sediul institutiei din Bucuresti.

Depozitarul Central ofera detinatorilor de instrumente financiare urmatoarele servicii: eliberare extras de cont, istoric de cont, sumar de cont, informare actionar, eliberare lista coduri confidentiale si efectuare modificari date personale. Depozitarul Central a preluat in totalitate operatiunile de compensare si decontare de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar in data de 10 aprilie a fost prima zi de decontare. Potrivit legislatiei in vigoare, decontarea unei tranzactii se face in cel mult trei zile de la data incheierii operatiunii.

Depozitarul Central este singura institutie din Romania care poate sa aloce si sa gestioneze codurile ISIN (International Securities Identification Number) si codurile CFI (Clasification of Financial Instruments) stabilite de Organizatia Internationala de Standardizare (International Organization of Standardization - ISO) pentru identificarea instrumentelor financiare, indeplinind astfel functia de Agentie Nationala de Numerotare. Depozitarul Central a primit autorizarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pe data de 25 ianuarie 2007.

NewsIn