Rezerva de aur si valute a Romaniei a depasit 24 miliarde euro in iulie

Data publicarii: 02-08-2007 | Finante-Banci

Rezerva de aur si valute a Romaniei a urcat cu 450 milioane euro la finalul lunii iulie, pana la 24,07 miliarde euro, datorita unor intrari masive din administrarea rezervelor internationale si a sumelor obligatorii depuse de banci la banca centrala, arata un comunicat al BNR.

Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) se situau la finalul lunii iulie la nivelul a 22,437 miliarde euro, in crestere cu 1,98% fata de luna anterioara, arata comunicatul bancii centrale. "Cresterea de 437,2 milioane euro inregistrata in luna iulie 2007 a fost rezultatul unor intrari de 1,015 miliarde euro reprezentand intrari din fondurile europene (185 milioane euro), venituri din administrarea rezervei internationale, cresterea pe piata internationala  a preturilor obligatiunilor guvernamenatale aflate in portofoliul BNR, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si altele", se arata in comunicatul transmis de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Iesirile de 578,4 milioane euro au reprezentat "plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata  de Ministerul Economiei si Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si altele", se mai arata in comunicat.

Rezerva de aur s-a mentinut la 104,7 tone, insa in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,637 miliarde euro. Pana la finele anului 2007, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 386 milioane euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: