Doi mari producatori europeni de medicamente vor investi 150 mil euro in Romania

Data publicarii: 02-08-2007 | Afaceri

Doi din cei mai mari producatori europeni de medicamente vor investi 150 milioane euro in Romania, investitiile straine in tara noastra urmand sa ajunga la aproape cinci miliarde de euro in 2007, a declarat directorul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Sorin Vasilescu.

"In perioada urmatoare si-au anuntat intentia de a intra pe piata romaneasca doi mari producatori de medicamente europeni, care vor investi 100 si respectiv 50 milioane de euro. Sunt doi din primii zece producatori de medicamente din lume, insa nu le putem dezvalui numele pana in momentul in care nu vom semna contractul", a precizat directorul ARIS.

O alta investitie importanta este cea a unui producator chinez de componente pentru fabrica Nokia de la Cluj, care intentioneaza sa vina in Romania cu un capital de 75 milioane euro. De asemenea, Vasilescu a mai spus ca un mare producator de fermoare chinez prospecteaza piata romaneasca pentru a-si muta fabrica din Turcia.

Romania va atrage anul acesta un volum de investitii straine directe de aproximativ sapte miliarde de euro, iar tendinta este de crestere, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, secretarul general al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Florin Vasilache.

In opinia lui, majoritatea investitiilor straine va proveni din proiecte Greenfield, avand in vedere faptul ca marile privatizari au fost incheiate. "Am incredere ca avantajele competitive ale tarii noastre vor avea un cuvant greu de spus in alegerea celor ce doresc afaceri profitabile. Pana acum, Romania a dovedit ca poate reprezenta un partener credibil, capabil sa creeze cadrul si premisele necesare relizarii unor povesti de succes", a declarat Vasilache.

Investitiile straine s-au ridicat in primele patru luni ale anului la 2,2 miliarde de euro, iar in urmatoarea perioada acestea vor continua sa creasca, insa nu vor depasi valorile de anul trecut, a spus Vasilescu. "Chiar daca la 1 ianuarie am intrat in Uniunea Europeana, investitiile straine continua sa se pastreze in limitele obisnuite. Aproximam ca pana la finalul anului, acestea vor fi la acelasi nivel cu 2006, de circa 6-7 miliarde de euro, fara a include privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR)", a spus Vasilescu.

Conform ARIS, cele mai atractive domenii pentru investitorii straini sunt industria constructoare de masini si componente auto, electronice si electrocasnice, datorita fortei de munca calificate. Faptul ca Romania are suprafete agricole intinse, cultivate cu plante tehnice investitorii atrage investitorii straini in sectorul bio-diesel. De asemenea,  industria materialelor de constructii a atras investitorii avand in vedere boomul pietei imobiliare din Romania, a completat reprezentantul ARIS. Investitorii europeni si asiatici sunt atrasi de industriile IT&C, imobiliara si farmaceutica.

Conducerea ARIS este de parere ca instabilitatea politica din Romania nu a afectat investitiile straine. "Pana in prezent nu am primit semnale negative din partea investitorilor straini, ca urmare a situatiei politice din tara noastra. Business-ul este business, si avantajele competitive ale Romaniei sunt cele care influenteaza in mod direct alegerea ofertei tarii noastre de catre investitori", a spus Vasilache.

NewsIn