Banca Transilvania a obtinut un imprumut de 15 milioane euro, sindicalizat de BERD

Data publicarii: 02-08-2007 | Finante-Banci

Banca Transilvania a obtinut un imprumut sindicalizat in valoare de 15 milioane euro, dintre care 6 milioane euro provin din fonduri ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), iar restul de la Guvernul Romaniei, Comisia Europeana si grupul financiar spaniol Caja Madrid.

Guvernul Romaniei si executivul Uniunii Europene, care au contribuit cu 4 milioane euro, finanteaza imprumutul catre Banca Transilvania prin intermediul "Fondului Special de Investitii pentru Micro Creditare in Romania", administrat de BERD, se mai anunta in comunicatul emis de BERD.

A treia parte a imprumutului, de 5 milioane euro, este sindicalizata catre grupul financiar spaniol Caja Madrid.

"Finantarea include primul credit sindicalizat comercial din cadrul Programului de Micro-Creditare din Romania, orientat in  mod special catre firmele micro, un sector in care aproximativ 79% dintre companii intampina inca dificultati in accesarea de surse de finantare", mai precizeaza BERD.

Potrivit aceluiasi comunicat, asistenta tehnica oferita va fi de pana la 300.000 euro, constand in "servicii de consultanta concentrate pe dezvoltarea creditarii noilor antreprenori si a micilor afaceri". Investitiile anterioare in actiuni si imprumuturi acordate Bancii Transilvania din 1999 au contribuit la finantarea cu peste 30 milioane euro a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din tara, prin acordarea a peste 770 de credite, mai anunta BERD.

Banca Transilvania este listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din 1997 iar actionarul sau cel mai important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 15% din actiunile bancii. Niciun alt actionar nu detine mai mult de 5% din titlurile bancii.

Banca a incheiat anul trecut cu un profit net de 120,2 milioane lei, cu 21% mai mare fata de anul anterior, in conditiile in care si-a extins reteaua cu 126 de unitati si a investit 93 milioane lei. Banca Transilvania are 343 de sucursale si agentii in toata tara.

BERD, UE si Guvernul Romaniei au lansat, in 2006, un program de microcreditare in Romania, in valoare de 88 milioane euro, cu scopul de a furniza fonduri si asistenta tehnica institutiilor nonbancare de microfinantare si bancilor orientate spre sectorul firmelor micro si mici.

Caja Madrid este unul dintre principalele grupuri financiare spaniole, cu active de peste 136 miliarde euro la sfarsitul lui 2006. Grupul spaniol a obtinut anul trecut un profit net de peste un miliard euro, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul precedent.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: