Analistii estimeaza un curs maxim de 3,40 lei/euro si recomanda economiile in lei

Data publicarii: 20-08-2007 | Finante-Banci

Euro nu se va intari timp indelungat si va fi cotat la finalul acestui an cu cel mult 3,40 lei/euro, de aceea este mai bine ca economiile sa fie pastrate in continuare in lei. Florin Citu, director in ING Bank Romania, a declarat ca deprecierea leului din ultimele doua saptamani "nu mai are nici o legatura cu Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru ca miscarea a fost abrupta si agresiva, fiind clar legata de ceea ce se intampla la nivel mondial pe piata imobiliara, cu falimente in Statele Unite si o rearanjare a investitorilor din pietele emergente pe pietele dezvoltate".

Economistul Florian Libocor considera ca, in continuare, "moneda de baza va ramane leul". Din acet motiv, Libocor a mentionat ca nu recomanda nimanui sa faca economii in valuta.

Ciprian Dascalu, senior economist la ING Bank Romania, a declarat ca "leul se misca mai putin pe fundamente macro-economice si mai mult pe sentimentul investitorilor fata de tarile emergente". El a mentionat ca se asteapta ca la jumatatea anului viitor sa se produca "un eveniment extern care sa produca o iesire a capitalurilor de pe Romania".

Pe termen lung insa, pana la adoptarea euro, planificata pentru 2014, leul va avea o tendinta de apreciere, pentru ca "e un proces de ajungere din urma si mare parte din acest proces se va face printr-o apreciere reala a cursului de schimb", a mai spus Dascalu.

NewsIn