ATEbank Romania vrea sa dea populatiei o cincime din creditele totale in 2008

Data publicarii: 20-08-2007 | Finante-Banci

ATEbank Romania vrea ca ponderea imprumuturilor acordate populatiei sa urce de la 2% din portofoliul de credite in prezent pana la o cincime in 2008, ca parte a strategiei de dezvoltare a activitatii pe segmentul de retail, a spus directorul general adjunct al bancii, Alina Pascu. "Principalul obiectiv al bancii ATEbank Romania este acela de a creste pe segmentul de retail pana la 20% din totalul portofoliului bancii la sfarsitul anului 2008 si pana la circa 50% la orizonul lui 2009", a precizat Pascu. Ea a adaugat ca intrarea pe segmentul de retail face parte din politica noului actionar majoritar al bancii, Agricultural Bank of Greece (ATEbank) din Grecia.

ATEbank Romania (fosta Mindbank) isi va atinge obiectivele propuse pe segmentul de retail ca urmare a dezvoltarii gamei de produse destinate populatiei, prin implementarea unor strategii de vanzare adecvate si, nu in cele din urma, datorita implementarii noilor norme de creditare, considera directorul general adjunct al bancii.

Banca era pana in prezent axata pe segmentul firmelor mici si mijlocii (IMM) si avea doar un singur produs pentru populatie, un credit de consum.

Banca a aprobat, in cursul lunii august, procedura de acordare a creditului de consum, precum si procedura pentru finantarile destinate agriculturii. "ATEbank Romania intra pe partea de finantare pentru agricultura si va scoate pe piata noi produse de creditare destinate agricultorilor din luna octombrie", a precizat Pascu.

Pentru creditul ipotecar-imobiliar, ATEbank Romania aplica noile norme de creditare de la 1 august, iar pentru creditul de consum, normele "stampilate" de BNR vor deveni operationale de la 1 septembrie. Banca acorda credit ipotecar pe o perioada de maximum 40 de ani, iar pentru cel de consum perioada maxima de rambursare este de 30 de ani. In amblele situatii, potentialii clienti beneficiaza de o perioada de gratie de un an de zile la rambursarea principalului, timp in care vor achita doar dobanda sumei imprumutate.  

Avansul minim cerut de banca pentru acordarea unui credit ipotecar va fi de 15%, cu conditia ca potentialul client sa faca dovada unui venit lunar de cel putin 5.500 lei. "In functie de structura garantiilor oferite si de profilul de risc al clientului, putem acorda credit chiar si fara avans", a adaugat Pascu.

Noile norme interne de creditare ale ATEbank Romania prevad un grad maxim de indatorare al clientilor de 60% din veniturile nete eligibile, nivel care este cel mai scazut dintre normele interne validate pana in prezent de banca centrala.

La stabilirea "venitului minim eligibil", banca scade din veniturile nete ale clientilor un "cos minim de subzistenta" de 700 de lei pentru o familie din doua persoane, la care se adauga 150 de lei pentru fiecare copil in intretinere si 250 de lei pentru fiecare adult.

ATEbank Romania a fost a cincea banca de pe piata romaneasca care a primit, pe 10 iulie, avizul favorabil de la banca centrala pentru noile norme interne de creditare, dupa Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank Romania (pe 5 iunie) si Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie). Ulterior au mai fost "stampilate" normele interne de creditare ale Bancii Transilvania - pe 24 iulie, Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) - pe 7 august - si ale Bank Leumi Romania, pe 14 august.

ATEbank Romania (fosta Mindbank) era, la finalul anului trecut, a 30-a banca de pe piata romaneasca dupa active, cu o cota de piata de 0,20%, potrivit datelor bancii centrale. Banca are o retea de 12 unitati si ofera servicii financiare in special firmelor medii si populatiei, in lei si valuta.

ATEbank a devenit actionar majoritar al Mindbank in august 2006, cand a anuntat ca a finalizat achizitia a 55,83% din actiunile Mindbank. Ulterior, ATEbank si-a majorat participatia in subsidiara romaneasca la 87,21%.  Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti (UCECOM) Bucuresti detine 8,67% din actiunile ATEbank Romania, restul capitalului social fiind detinut de diverse persoane fizice si juridice. ATEbank Romania are un capital social de 116 milioane lei (36,9 milioane euro).

NewsIn