Raiffeisen crede ca BNR va mentine dobanda cheie la 7% pana la sfarsitul anului 2007

Data publicarii: 21-08-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine dobanda de referinta la nivelul de 7% pana la sfarsitul acestui an si nu va modifica plafonul mimin al rezervelor bancilor, in dorinta de a stopa expansiunea creditarii, arata analistii Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG(RZB) intr-un raport publicat luni.

Banca centrala considera ca mentinerea unor niveluri ridicate ale plafoanelor rezervelor minime obligatorii pe care le tin bancile comerciale in conturile sale are ca efect stoparea expansiunii creditarii, spune raportul "Romania - Perspectiva lunara a economiei romanesti - August 2007".

Creditele non-guvernamentale continua sa creasca intr-un ritm foarte rapid, observa Raiffeisen. Expansiunea creditelor contractate in valute s-a accelerat in ultimele luni, ritmul de crestere depasindu-l pe cel al creditelor in lei, afirma Raiffeisen.

Datele statistice sunt insa distorsionate pentru ca multe banci si-au externalizat portofoliile de credite, mentioneaza Raiffeisen.

Banca Nationala a Romaniei nu a modificat dobanda cheie cu ocazia sedintei din 31 iulie, aceasta fiind mentinuta la 7%, decizie care este contrara tendintei din ultima perioada, marcata de mai multe scaderi. Raiffeisen crede ca aceasta decizie este justificata deoarece ar putea ancora asteptarile privind inflatia pe termen lung intr-o perioada in care presiunile si asteptarile inflationiste sunt in crestere.

Conform asteptarilor bancii Raiffeisen, BNR a anuntat oficial ca scandenta instrumentelor de politica monetara (depozitele la banca centrala) a scazut de la o luna la doua saptamani.

BNR a mai decis sa ajusteze anumite instrumente ale cadrului monetar operational, majorand dobanda pentru depuneri de la 1% pana la 2% si reducand dobanda pentru imprumuturi de la 14% la 12%.

Masurile luate de banca centrala au drept scop reducea volatilitatii de pe piata monetara, pentru a permite o mai buna administrare de catre banci a lichiditatilor si pentru a limita operatiunile speculative de pe piata.

NewsIn