Piata transportului aerian intre statele membre UE si SUA, liberalizata din martie 2008

Data publicarii: 21-08-2007 | Turism

Dezvoltarea traficului aerian intre Romania si SUA va fi asigurata in baza unui acord de liberalizare a pietei semnat intre statele membre UE si SUA, acord care va intra in vigoare in martie 2008, potrivit unui proiect de lege elaborat, marti, de Ministerul Transporturilor.

In cadrul Consiliului Transporturilor din 22 martie a fost elaborat un acord privind transportul aerian intre statele mebre ale Uniunii Europene si Statele Unite ale Americii, acord care a fost semnat de partile implicate in luna aprilie. Acest acord permite crearea unei piete unice pentru transportul aerian intre UE si SUA, facilitandu-se investitiile si furnizarea de servicii aeriene, fara restrictii, inclusiv pe pietele interne ale celor doua parti.

In acest sens, Ministerul Transporturilor (MT) a elaborat un proiect de lege pentru ratificarea acordului de transport aerian. "Desi in prezent nici o companie aeriana romana nu efectueaza curse aeriene inspre SUA, cadrul juridic creat de acest acord poate conduce la o dezvoltare a traficului intre Romania si SUA", se arata in nota de fundamentare MT. Acordul va fi aplicat incepand cu 30 martie 2008.

Acordul va permite companiilor aeriene americane sa opereze catre SUA din orice punct din UE si inlaturarea tuturor restrictiilor pe rutele internationale intre UE si SUA. De asemenea, se vor inlatura restrictiile referitoare la tarifele utilizate pe toate rutele intre UE si SUA. In acelasi timp, acordul stabileste drepturile privind aranjamente de franciza si de branding cu alte companii.

Potrivit estimarilor, existenta unei zone deschise de aviatia intre intre UE si SUA va presupune, doar in primii cinci ani, mai mult de 25 milioane de pasageri noi, va genera beneficii de peste 15 miliarde euro pentru consumatori si va crea 80.000 noi locuri de munca in UE si SUA.  Astfel, clientii vor beneficia de servicii de calitate superioara, tarife mai mici si o durata a calatoriei redusa. Prin incheierea acordului se va liberaliza 60% din traficul aerian mondial.

NewsIn