Consultantii fiscali, obligati sa se inscrie pana luni in Registrul consultantilor

Data publicarii: 22-08-2007 | Finante-Banci

Persoanele care au obtinut calitatea de consultant fiscal la examenele din martie si iunie 2007 trebuie sa se inscrie in Registrul consultantilor fiscali pana pe 27 august, in caz contrar fiind amendati sau sanctionati cu retragerea dreptului de inscriere daca termenul legal e depasit cu un an.

Cele aproximativ 3.500 de persoane care au devenit consulanti fiscali la examenele din martie, respectiv iunie 2007 urmeaza sa primeasca certificatul de atestare a calitatii de consultant fiscal si sa se inscrie in Registrul consultantilor fiscali, la sediul Scolii de finante publice si vama. Inregistrarea in Registrul consultantilor fiscali trebuie sa se faca in cel mult 60 de zile de la comunicarea rezultatului examenului, precizeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor.

Actul normativ care reglementeaza organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, respectiv ordonanta de urgenta 53/2007, a fost publicat pe 27 iunie 2007. In consecinta, potrivit comunicatului, termenul limita de inregistrare a consultantilor fiscali care au promovat examenul in lunile martie si iunie 2007 este de 27 august 2007.

Neinregistrarea la termen se sanctioneaza cu amenda de 1.000 lei  in cazul in care nu a trecut mai mult de un an de la data promovarii examenului si cu retragerea dreptului de inscriere in registru daca inscrierea nu s-a realizat in decurs de un an.

Consultanta fiscala a fost definita prin lege inca din 2001 ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pana in vara acestui an cand a fost reglementata de catre guvern. In toamna anului trecut, au avut loc doua sesiuni de examinare.

NewsIn