Pensiile si salariile orasenilor vor fi distribuite prin card bancar

Data publicarii: 23-08-2007 | Economie

Finantele vor face un audit la Posta Romana, pentru evaluarea costurilor cu distribuirea pensiilor la domiciliul cetatenilor, iar comisionul acordat companiei va scadea, din 2008, proportional cu majorarea pensiilor, a declarat ministrul finantelor Varujan Vosganian. Vosganian a afirmat ca pensionarii din justitie si din armata, care locuiesc in orase vor primi carduri pentru plata pensiilor, Posta Romana urmand sa mai distribuie pensiile doar cetatenilor din mediul rural.

"Am dispus un audit sever la Posta Romana pentru evaluarea costurilor. Nu este posibil ca de la 1 ianuarie 2007, de cand am majorat pensiile cu 70%, cheltuielile bugetare cu plata comisionului catre Posta Romana sa creasca tot cu 70%. Vom reduce comisionul proportional cu cresterea pensiilor", a explicat Vosganian.

O alta propunere a ministrului a fost cea legata de distribuirea catre toti salariatii bugetari care locuiesc in orase a salariilor prin card bancar.

"Sistemul bancar este capabil sa faca aceasta distrubutie. Nu am stabilit inca prin ce banca, insa prima optiune va fi cea a salariatului. Este o decizie care va duce la capitalizare bancara si la emanciparea mentalitatii", a adaugat Vosganian.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, propunea, la inceputul lunii august, micsorarea comisionului acordat Postei Romane pentru distribuirea pensiilor de la 1,3% la 0,7%, din cauza faptului ca pensiile au crescut in ultima vreme, iar ministerul cheltuieste multi bani din bugetul de asigurari sociale. Pacuraru a precizat ca o comisie formata din reprezentanti ai Postei, ai Ministerului Comunicatiilor si ai Casei de Pensii, va analiza problema si va veni cu propuneri in acest sens.

Ministrul a spus ca Posta incaseaza pentru plata pensiilor, in 2007, peste 82 de milione de euro, fata de 65 de milioane, in 2006.

NewsIn